Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Úri passzió – bemutatták Majer Tamás Arató Antalról írt interjúkötetét
Úri passzió – bemutatták Majer Tamás Arató Antalról írt interjúkötetét Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2022. november 26.
Zsúfolásig megtelt a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai terme. Mindenki Arató Antal, vagy ahogy a legtöbben hívják, Tóni bácsit, Aratónit és Majer Tamást várták, hogy megismerhessék az Úri passzió kötet születésének történetét. A hosszú évek beszélgetései alapján íródott könyv nemcsak egy személynek, hanem egy egész család, több generáció életeseményeit meséli el az olvasónak, hol komoly, hol nagyon is vidám hangvételben. A Lánczos-Szekfű Alapítvány és a város önkormányzata támogatásával megjelent kötet két fehérvári könyvesboltban és online is megvásárolható. 

 

Jónéhány évvel ezelőtt történt, hogy Majer Tamás – ahogy ő fogalmaz – bejáratos vendéggé vált Arató Antalnál. „Nagy kedvvel hallgattam anekdotáit és történeteit nekem régi, szinte csak könyvekből ismert időkből. Ezeket a sztorikat, úgy gondoltuk, érdemes lenne egy könyvbe fűzni, hogy megmaradjanak. És még erőteljesebben is hatnak így együtt. Alapvetően ez egy derűs, jókedvű könyv, ezzel együtt vannak benne – akár tragikus – fordulatok is Tóni életéből.” – mondta el Majer Tamás, a kötet szerzője. Hozzátette: az interjúregény főhőse Arató Antal, története azok számára is érdekes lehet, akik nem ismerik őt, hiszen akár egy 20. században játszódó szóló regényként is érdekes olvasmány lehet.

Meglepett egy kicsit, amikor Tamás felolvasta nekem a regényt, hiszen nem is gondoltam, hogy ilyen érdekes lesz a maga módján – fogalmazott a kötet kapcsán Arató Antal. „Az az igazság, hogy ez nem elsősorban rólam szól, hanem szüleimről, nagyapámról, barátaimról. Humoros és kevésbé humoros események elevenednek meg a könyvben, mint a gyermekként megélt kitelepítés, az Országos Széchényi Könyvtárban töltött időszak, a jászberényi, majd a székesfehérvári munkásságom. Benne vannak az erdélyi útjaim is. Elsőként én vittem ki könyvadományokat teherautóval a rendszerváltás idején Erdélybe.” – mesélt Arató Antal. Az immár 30 fehérvári esztendőről nagy szeretettel szólt Tóni bácsi, hiszen sok barátja van, sokféle dolgot szervezett és nagyon tevékeny évtizedek voltak ezek szakmailag is.

A kérdésre, hogy mivel foglalatoskodik éppen, izgalmas válasz érkezett. „A könyvben is szerepel, hogy amikor Jászberényben könyvtárigazgató voltam, készítettem egy újságot, ami az emésztésről szólt, azaz minden olyan témáról, ami ehhez kapcsolódóan az irodalomban fellelhető. Olyan jól sikerült, hogy végül ellopták a példányt. Már korábban elkezdtem újra összeállítani ezt, és most, amikor elsősorban a nagy evésekről van szó, érdemes beszélni az emésztésről is az irodalom nyelvén. Egyszóval egy vicces antológiát gondoltam erről összeállítani, ezen dolgozom mostanában.” – osztotta meg következő tervét Arató Antal. 

A Vörösmarty Társaság zsúfolásig megtelt termében Lehrner Zsolt alpolgármester mondott bevezető gondolatokat. Köszöntőjében kiemelte: épületek, fák és tárgyak és legfőképpen emberek adják meg a fehérváriaknak az „itthon vagyok” érzetét. Ilyen meghatározó, jellegzetes alakja Székesfehérvárnak Arató Antal, vagy ahogy sokan szólítják, Tóni bácsi is. „Színes egyéniségét eddig is sejtettem, de belelapozva az Úri passzióba, azt kell mondjam, ilyen kalandos évtizedeket ilyen jó stílusban kimondottan érdekes írásban visszaolvasni. És az a sok esemény, sok ismert fehérvári, akikkel találkozunk a könyv lapjain... Azt hiszem, Arató Antal és Majer Tamás találkozása teremtő erejű lett, amelynek könyv formában való megszületéséhez örömmel járult hozzá a város, a Lánczos-Szekfű Ösztöndíjon és az Önkormányzaton keresztül.” 

A résztvevőket Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke köszöntötte, majd egy nagyon hangulatos, érdekes beszélgetés részesei lehettek a program résztvevői, amelyet Kozáry Ferenc vezetett, megszólaltatva Arató Antalt és Majer Tamást. 

Az interjúkötet két fehérvári helyszínen, a Fő utcai Líra Vajda János Könyvesboltban és az Ady Endre utcai Könyvek Boltjában megvásárolható. Emellett az Úri passzió Facebook-oldalán keresztül is megrendelhetik a kötetet az érdeklődő olvasók.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >