Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Adventi Hétvezér Est: Boldogabb az, kinek van meséje
Adventi Hétvezér Est: Boldogabb az, kinek van meséje Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2022. november 29.
Varga Klára mesemondó lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 574. előadó vendége.

 

Adventi Hétvezér Est: Boldogabb az, kinek van meséje

 Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Varga Klára mesemondó: Boldogabb, kinek meséje van - A sárkányt őrző királylány

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

 

Varga Klára mesemondó
lesz
a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 574. előadó vendége.
 
Az adventi időszakba lépve mi is, Hétvezér Est látogatók is ráhangolódunk a közelgő karácsonyi ünnepre. Előadónk, Varga Klára jóvoltából nemcsak a legrégibb technikával született mesék hangzanak el az estén, ugyanis az előadás első felében a régi karcsai mesemondókról és mesteréről, Pápai Istvánné Páhi Emma (1932-2012) karcsai mesemondóról, a népművészet mesteréről emlékezik meg, majd pedig saját meséivel kalauzolja az est vendégeit a mese világában. Befejezésként együtt vitathajuk meg a hallottakat, s a valóságról és mesékről alkotott képzeletbeli képeket.
 
Mert boldog az, akinek van meséje...

A bodrogközi Karcsán a nyolcvanas években még harminc háznál meséltek. A konyhában, a nyári konyhában vagy a fonóban gyűltek össze esténként a mesehallgatók. 2000 környékén, amikor az Aranyhíd című portréfilm készült Emma néniről, 342 meséje volt.” – mondja Varga Klára mesterére emlékezve, s így folytatja -
A karcsaiak úgy tartották, de a turistáknak még ma is úgy mesélik, hogy a Karcsa folyó vizén éjszakánként tizenkét tündér táncolt, és a karcsai (református) templomot is ők építették tündérpalotának. S azért nem volt harangja sokáig a templomnak, mert azt a tündérek beleejtették a folyóba.

De ez a rendkívüli karcsai mesemondó nemcsak a régi meséket mondta, voltak saját meséi is, amiket maga „rakott össze.” Szakkifejezéssel élve mesealkotó mesemondó is volt. Ha valaki elkérte a meséjét, akkor annak mondott egy személyes mesét. Varga Klára ezt a hagyományt folytatja saját meséivel, amelyekkel számos fesztiválon szerepelt az elmúlt években.

„Sokkal boldogabb lehet, akinek van meséje, van története. Nagyon elszomorított, amikor a nyolcvanas évek második felétől azt láttam, hogy sokféle emberről soha nem szólnak novellák, filmek, mintha ők nem is léteznének. Szerencsésnek tartom magam, hogy én lehetek az, aki mesét mond annak, akinek még nincs. Ezeket az életmeséket szoktam név nélkül tovább mesélni közönség előtt. A mesélés által tisztul, gyógyul minden történet, és utána már másképp kell elmondani. A mesehallgatók a gyermeki tiszta lelküket adják bele a mesehallgatásba, így köt össze mindnyájunkat a mese.” – szól Varga Klára ajánlása.
 
Ízelítőként pedig hadd szolgáljon egy rövid kis részlet A sárkányt őrző királylány című meséből!
  • Ugyan már, te legényke, azt mondod, tizenkét esztendős vagy. Ugyan mit tudsz te a szerelemről és az asszonyokról? – kérdezte a király mérgesen.
  • Én, királyuram?! – kérdezett vissza hetykén a legényke. – Ha felhőkön üldögélő lelkecske koromban össze nem terelem édesanyámat, édesapámat, és össze nem békítem őket, úgy képzelje el, királyuram, meg sem születhettem volna.”
Ajánljuk az előadást, egyben a Hétvezér Esték programt figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
 2022. év Szent András - Enyészet - november havának 29. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Varga Klára mesemondó
Boldogabb, kinek meséje van - A sárkányt őrző királylány
című mesés előadására.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >