Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Téli útüzemeltetésre váltott december 1-jétől a Városgondnokság
Téli útüzemeltetésre váltott december 1-jétől a Városgondnokság Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely, Havasi Timea   
2022. december 02.
Téli útüzemeltetésre váltott december 1-től a Városgondnokság. Készenlétben áll az a géppark, amivel a székesfehérvári közutakon végzik a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást. Csütörtökön a Városgondnokság Berényi úti telephelyén gépszemlét tartottak, ahol ellenőrizték az állományt, majd az Operatív Bizottság ülésén egyeztettek a téli feladatokról a Városgondnokság, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség, a Magyar Közút és a közhivatalok képviselői.

 

Bozai István városgondnok kiemelte, az energiaár robbanás nagyon komoly lyukat ütött a Városgondnokság üzleti tervén, így negyedével kevesebb jut a téli útüzemeltetésre idén. Kevesebb emberrel és rövidebb ideig tart a téli útüzemeltetés. Éppen ezért csak december 1-jétől indították el a hóügyeletet és bíznak abban, hogy március 1-jén le is állíthatják. Így a készenléti és ügyeleti díjakat is rövidebb időre kell kifizetni.

Több mint 300 kilométernyi járdát és mintegy 340 kilométernyi közutat takarít Székesfehérváron a Városgondnokság. Összesen 6 nagygép, 10 kisgép és buszmegálló-takarító járatok dolgoznak majd, ha szükséges. A nagygépek közül az egyik egy új, nagyméretű platós jármű, ami évközben a parküzemeltetést segíti, télen pedig az útüzemeltetésben dolgozik. 

Első ütemben a fő- és tömegközlekedési útvonalak, a gyűjtőutak síkosságmentesítése történik meg, és a különösen fagyveszélyes, forgalmas útszakaszokat takarítják. A második ütemben a lakótelepi utak és a kertvárosok nagyobb forgalmú utcái következnek, a harmadik ütemben pedig a kis forgalmú, családi házas övezeteket takarítják. A negyedik ütemben, igény esetén a külterületi, de lakott részeket takarítják a hókotrók.

Ha nincs erősebb szél mint 30 km/óra, nincs -8 foknál hidegebb és nem esik 24 órája a hó, akkor az első ütemen mintegy 8 óra alatt érnek végig. A kettes ütem hasonló időt vesz igénybe, összességében az egész város takarításával pedig mintegy 24 óra alatt végeznek. Régen volt rá példa, de folyamatos havazás esetén ez a terv felborulhat. Akkor egyértelműen a tömegközlekedési és fő közlekedési utak fenntartása lesz a cél - mondta Bozai István.

Mintegy kétezer tonna só található a Városgondnokság raktárában. A parkokban és parkokon átvezető járdákon környezetvédelmi okokból nem szórnak sót idén sem. A házak előtti járdák takarítása és síkosságmentesítése az ingatlantulajdonosok feladata. Ugyancsak az ő kötelezettségük a háztetőkről lezúduló hó eltakarítása és az esetleges balesetveszély jelzése is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >