Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Prevenciós program indul a fiatalok lelki egészségéért Székesfehérváron    
Prevenciós program indul a fiatalok lelki egészségéért Székesfehérváron     Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. december 09.
Érzékenyítő prevenciós program indul Székesfehérváron a diákok lelki, mentális egészségéért az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ és a Székesfehérvári Diáktanács együttműködésében. Képzett szakemberek segítik az általános és középiskolásokat a szorongás, a magány, a kirekesztettség és a bántalmazás felismerésében, kezelésében. Több mint 80 próbaórát tartottak eddig, a program most indul „élesben” az iskolákban, erre várják az intézmények jelentkezését. Az egyedülálló kezdeményezést az iskolák igazgatói is megismerhették a Központban.

 

A mai kor gyermekei, fiataljai számos stresszforrásnak vannak kitéve. Lelki, mentális egészségükre komoly hatást gyakorol az online világ, a közösségi média, az otthoni és az iskolai környezet, ezt tovább tetézte a COVID-helyzet és manapság a háborús helyzet is. A fiatalok nem mindig vannak felvértezve a nehézségekkel szemben, amit a Székesfehérvári Járás óvodáiban és iskoláiban dolgozó szociális segítők tapasztalatai is alátámasztanak. Néhány mondat azok közül, amelyek megalapozták a program kidolgozásának szükségességét:
 
„El fogom vágni a torkomat.” (10 éves)
„Félek … Anyuék el fognak válni , anyu minden este sír ….” (alsó tagozatos)
„Mindig csúfolják szegényt (barát) muszáj megvédenem, de akkor tudom engem sem fognak szeretni.” (9 éves )
„Tudom engem senki nem szeret és nem is fog ..” (alsó tagozatos)
„Piszkálnak folyton, mert kövér vagyok azt is mondjak, hogy undorító...pedig én próbálok fogyni, de nem sikerül.” (7. osztályos)
„Nem vagyok rossz, csak ők, amikor feszültek, engem megvernek ököllel, így vezetik  le.” (17 éves)
 
Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ a Székesfehérvári Diáktanács együttműködésével próbaként prevenciós órákat indított, melyeket tavasszal 56, ősszel 31 órában tartottak meg osztályfőnöki órák keretében az általános és középiskolákban. Ennek folytatásaként készült el az az egyedülálló program, melynek tematikáját az iskolák igazgatói is megismerhették csütörtökön.
 
A bemutatón dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a problémák nagyon is általánosak, jelen vannak a különböző iskolákban, iskolatípusokban. Rengeteg veszélyforrás leselkedik a fiatalokra, hatványozottan beleértve az online világot. Fontos, hogy ezeket a jeleket ők felismerjék, és tudják, hogy van segítség, van kihez fordulni!
 
A program tematikáját Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője mutatta be az iskolák igazgatóinak. Többek között kiemelte, hogy a programnak elsősorban ismeretátadó, érzékenyítő jellege van. A szakember beszélt a különféle bántalmazási formákról (érzelmi, fizikai, szexuális), az online zaklatásról és arról, fontos, hogy a fiatalok tudják, kihez fordulhatnak probléma esetén.

A prevenciós programra várják az iskolák jelentkezését!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >