Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow MIA Pont nyílt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban 
MIA Pont nyílt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban  Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2022. december 09.
Tíz ügytípus elintézésére alkalmas Mesterséges Intelligencia, úgynevezett MIA Pont nyílt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A mini kormányablaknak is tekinthető, érintőképernyős eszközön könnyen, gyorsan, sorban állás nélkül tudunk ügyeket intézni, például elindíthatjuk a vezetői engedély és személyi igazolvány pótlását, igényelhetünk anyakönyvi kivonatokat és erkölcsi bizonyítványt. A MIA Pont az intézmény nyitvatartási idejében bármikor, illetve a közigazgatási szünet ideje alatt, január 2-6. között is használható.

 

Magyarország kormánya 2015-ben indította el a Digitális Jólét Programot, melynek célja, hogy hazánk minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen. Ebben a hálózatban Digitális Jólét Program Pontként üzemel a Gárdonyi Géza Művelődési Ház is immár 2017 óta. Az intézményben lévő digitális eszközöket és internetet bárki használhatja, illetve részt vehet szervezett, digitáliskompetencia-fejlesztő foglalkozásokon is. Nagy népszerűségnek örvend többek között az időseknek indított NET Nagyi program. A használatban DJP mentorok segítenek, ha szükséges.

A DJP Pont működésének újabb fontos lépcsőjeként nyílt meg a Mesterséges Intelligencia, azaz MIA Pont a művelődési házban. Az intézménybe belépve rögtön balra megtaláljuk az érintőképernyős eszközt, amely mini kormányablaknak is tekinthető.

Egyszerűen, gyorsan az alábbi ügytípusokat tudjuk az eszközön intézni:
- Hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylés
- Vezetői engedély pótlás
- Állandó személyazonosító igazolvány pótlás
- Elektronikus lakcímbejelentés
- Születési anyakönyvi kivonat igénylés
- Házassági anyakönyvi kivonat igénylés
- Bejegyzett élettársi kapcsolatról anyakönyvi kivonat igénylés
- Okmányérvényesség ellenőrzés
- Jármű ideiglenes kivonás
- Jármű ideiglenes kivonás meghosszabbítás

Az igénylőnek elsőként az adott ügytípust kell kiválasztania. Ezután plasztikkártyás személyigazolványa vagy jogosítványa, ezek hiányában az útlevele segítségével azonosítja az eszköz, majd az arcfelismerés következik. Fontos péládul, hogy ha az azonosításra használt okmányon az ügyfél szemüveggel szerepel, akkor az eszköz is így tudja őt azonosítani. Az azonosítást követően indulhat a rövid ügyintézés. Amennyiben ezért fizetni kell, úgy az MIA ponthoz egy PIN terminál is tartozik, ezen keresztül az ügyfél bankkártyával tud fizetni – mondta el Szilvási Grund Helga, a művelődési ház igazgatója.

Hozzátette, hogy nyitva tartási időben bármikor, akár az esti órákban is lehet őket keresni és a kollégáival segítenek is, ha szükséges. A meghirdetett közigazgatási szünet egy részében is lehetőséget biztosítanak az eszköz használatára 2023. január 2-6. között naponta 8-tól 16 óráig.

Princz Attila DJKK hálózati vezető, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. képviseletében arról beszélt, hogy a mai DJP Pontok rendszerét 19 évvel ezelőtt alapozták meg az E-Magyarország néven. Akkor az volt a cél, hogy elérhetővé tegyék az internetet a települések nagy részén, a lakosság számára. Azóta óriási előrelépések történtek, ma már azt is tudnunk kell, hogy miként használjuk biztonságosan a világháló nyújtotta lehetőségeket.

A DJP hálózatba1291 település tartozik jelenleg, 1535 DJP Pont működik az országban 1695 mentorral. Két évvel ezelőtt stabilan 30 ezer fő körül mozgott, az elmúlt fél évben pedig már 60 ezer fölött volt a DJP Pontok látogatottsága, ami azt mutatja, hogy van igény a lakosság részéről.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >