Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Verseny a végkimerülésig Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. június 15.

ImageA Barcelonától 20 km-re északra elterülő Montmelóban került sor a MotoGP világbajnokság idei hatodik versenyére. - kaptuk a hírt Budur Gabriellától, a BGP Media munkatársától - A péntek reggeli órákban mindkét versenyző nagy megtiszteltetésben részesült, hiszen felavathatták a Bajnokok Útján elhelyezett emléktáblát a montmelói pályán, ahol olyan sportemberek mellé iratkoztak fel, mint Michael Schumacher, Lewis Hamilton.

 

Budur Gabirellától megtudtuk, hogy az első edzésen Nicky Hayden alatt összeállt a technika és a hatodik leggyorsabb körrel írta fel magát az időtáblára, míg a mugellói hétvége futamgyőztese Casey Stoner a harmadik legjobb volt.

A rendkívül gyors, kemény féktávokkal tarkított vonalvezetés a hatalmas hőségben gépet és embert is komolyan is megviselt, ugyanakkor tökéletes feltételeket biztosított a Shell szakembereknek, akik igyekeztek ezt az extrém körülményt kihasználni újabb adatok rögzítésére, ezáltal is segítve az utcai üzemanyagok fejlesztését. Pénteken a gumik is vizsgáztak, hiszen a Bridgestone keverékeknek 49 fokos aszfalthőmérsékleten kellett a próbát állniuk.

 

Image
.

A szombati időmérőn Stoner állta a próbát és a harmadik helyet szerezte meg a rajtrácson, miután a két gyári yamahás egymás között osztotta le az első két rajthelyet. Az amerikai délelőtt egy elektronikai hiba miatt bukott a pálya második fordulójában és megütötte a bal csuklóját, emiatt hátrányban volt a kvalifikációnés a 13. kockából várhatta a vasárnapot.

Nicky Hayden:

„Sajnos a bukás a legrosszabbkor állított meg minket a munkában, de nem vagyok elkeseredve, habár fáj a csuklóm. Néhány tizedre vagyunk az elejétől és ez már lőtávolnak számít.”

Mire eljött a rajt ideje, a hőmérő 40 fokos hőséget mutatott. A versenyzőket ventilátorokkal próbálták hűteni. A startot követően úgy tűnt, hogy a rajtrács első soros versenyzői lesznek a futam főszereplői. Casey Stoner, aki eddigi 18 MotoGP futamgyőzelmével mindenidők 14. legeredményesebb motorversenyzője, az első fordulót a harmadik helyen vette be, míg az amerikai, De Angelist megelőzve a 12. volt.

A 25 körös versenytáv embertpróbáló volt, ám ennek ellenére a vezető hármas két tizeden belül zárt minden egyes kört. Miközben Hayden és a Desmo GP9 újabb helyet javított, a 2007-es világbajnok látványosan kezdett leszakadni a két hangvillás ellenféltől. A leintésre már Dovizisoso is megközelítette a ducatist, de ő utolsó lehelletéig küzdve, megőrizte a harmadik helyezését.

Image
.

 Casey Stoner: 3. helyezés:

„Az igazság az, hogy tegnap furcsa fáradság volt rajtam és ma reggelre már nagyon rosszul voltam, főleg a gyomrommal voltak gondok. A motor sem volt tökéletes és annak ellenére, hogy a reggeli bemelegítésen hatalmas előrelépést sikerült tenni, ma nem voltam képes harcolni a győzelemért. Úgy féltávnál adtam fel, mert akkor már alig volt erőm és a motor alig bírtam irányítani. A csapatom táblázta, hogy közelít felém Dovizioso és tudtam, hogy nem biztos, hogy vissza tudom verni a támadást. Keményen harcoltam és bízakodtam, hogy bírom fizikailag a leintésig. Nem is reménykedtem benne, hogy dobogóra állhatok. Ez a csapat érdeme is természetesen, szóval köszönet nekik a munkájukért.”

Stoner közvetlen a célbaérkezést követően Doktor Costa kezei alá került, aki megpróbált életet lehelni a végtelenségig kimerült versenyzőbe. Az ausztrál csak segítséggel tudott járni és részt venni a hivatalos sajtótájékoztatón.

Nicky Hayden 10. helyezés:

„Igazság szerint ez volt az idei legjobb versenyem. Az elején nem nagyon volt tapadása a hátsó guminak és az eleje is csúszkált. Kellett 5-6 kör mire felmelegedett, ezután viszonylag jó ritmusban motoroztam végig, csupán az utolsó néhány kört nem bírták már a gumik. A másik félelmem, hogy nem lesz elég az üzemanyagom szerencsére alaptalan volt. A mérnökeim és a Shell mérnökök maximálisan teljesítették a küldetésüket. A 21 literes határ ilyen extrém körülmények között kétségessé teszi a végkimenetelt, de minden fantasztikusan ment és végig elég volt versenybenzinem, ezért köszönet nekik. Holnap tesztelünk és ennek nagyon örülök, mert végre egész nap pályán lehetek és csak a beállításokkal kell foglalkoznunk. Kaptam új rugóstagokat és azokat is kipróbálom holnap.Remélem, hogy ez a teszt sokat segít nekünk majd az asseni és az azt követő versenyekre.”

Világbajnokság állása:

Valentino Rossi 106 pont

Jorge Lorenzo 106 pont

Casey Stoner 106pont

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >