Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A hősök emléke legyen áldott!
A hősök emléke legyen áldott! Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2023. január 17.
Emléktáblát avattak a magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred orosz frontra való kivonulásának 80. évfordulója alkalmából. A székesfehérvári Vasútállomás főépületének falán elhelyezett alkotás, amelyen dr. Zempléni Miklós egykori katonaorvos idézete olvasható, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség kezdeményezésére készült el.

 


Két hagyományőrző szervezet, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület ez elmúlt év őszén határozta el, hogy emléktáblát állít annak emlékére, hogy 1942 áprilisában és novemberében Székesfehérvár és Tata-Tóváros vasútállomásairól indultak el azok a szerelvények, amelyek az orosz frontra szállították a város háziezrede, a magyar királyi “Szent István” 3. honvéd gyalogezred katonáit. A frontra indulókat a város ünnepélyesen búcsúztatta. Az esemény emlékét őrző táblát katonai tiszteletadás keretében avatták fel pénteken délután. 

A doni tragédia eseményeit idézte fel röviden avató beszédében Vargha Tamás. Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár hozzátette, ez a katonai kudarc a magyar hadtörténelem leggyászosabb eseménye, amelynek személyes veszteségei, a katonák és a hozzátartozók által megélt megpróbáltatások a mai napig felfoghatatlanok számunkra. „A frontra vonuló hadsereget az ország minden részében állomásozó alakulatokból állították össze, így egész Magyarország szembesült a veszteségekkel. A mi városunk sem jelentett kivételt ez alól, hiszen sok fehérvári szolgált a Don-kanyarba induló alakulatban. Az emberi élet végessége miatt ma már alig él valaki a hősök közül, akik egykor megjárták a doni fehér poklot.” Vargha Tamás megemlékezett vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós, doni veteránról, aki a fehérvári háziezred utolsó tisztjeként, katonájaként két évvel ezelőtt, 99 évesen bekövetkezett haláláig őrizte és ápolta a bajtársak emlékét. „A Don-kanyarban végsőkig helytálló honvédek hősök voltak, az elesettek hősi halottak. Áldozatot hozó magyar katonák, akikre példaként tekinthetünk. Mi, fehérváriak büszkék vagyunk arra, hogy immár a Vasútállomás épületének falán is emléktábla hirdeti hős katonáink áldozathozatalát.  Emlékezzünk kegyelettel és méltósággal, azzal a gondolattal, hogy a vesztes csatáknak is vannak hősei!" – zárta beszédét Vargha Tamás.

A vasút szerepe nemcsak napjainkban, hanem a múltban is jelentős volt, mondta dr. Pafféri László, a MÁV elnök-vezérigazgatója.  Tanúi voltunk annak, amikor 1942 novemberében a 3. gyalogezred katonái elbúcsúztak családtagjaiktól, a várostól, és elindultak a doni harctérre. 822 szerelvény 4410 vagonnal indult meg, hogy az utánpótlást biztosítsa a hadszíntéren. A katonák mellett harckocsikat, nehézlövegeket, páncéltörő ágyúkat szállítottak, majd a vasút biztosította a magyar haderő élelmiszer utánpótlását is. „Tanúi lehettünk annak is, amikor 1943 tavaszán és nyarán a túlerővel küzdő hadsereg a harcokat követően megfogyatkozott létszámban tért haza. A fehérvári gyalogezred 20 százaléka érkezett csak vissza. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy itt, ezen a helyen, ahol utoljára találkozhattak családtagjaikkal a hősként szolgáló katonák, legyen egy tábla, amely emlékeztet.” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

A történelmi visszatekintést követően a Kisalföldi Szakképzési Centrum Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola diákja, Győri Zoltán Vid szavalta el dr. Zempléni Miklós egykori katonaorvos A boldog szunnyadókhoz című versét, majd Vargha Tamás, dr. Pafféri László, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, Lévai Miklós és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke, Berdó Gábor Károly közösen leplezték le az emléktáblát, amelyen az elhangzott versből álló idézet is olvasható. Az alkotást Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg.

A táblát állító szervezetek képviselői mellett közös koszorút helyezett el a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Vargha Tamás miniszterhelyettes, valamint a Magyar Honvédség képviseletében Dr. Lippai Péter dandártábornok és Vokla János ezredes. Az emlékezés virágaival tisztelgett dr. Pafféri László, a MÁV elnök-vezérigazgatója, Fejér Vármegye és Székesfehérvár Megyei Jogú Város képviseletében Dancs Norbert járási hivatalvezető és Viza Attila önkormányzati képviselő.

A megemlékezés a Magyar Takarodó hangjaival zárult.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >