Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Lucian Freud önarcképei
Lucian Freud önarcképei Nyomtatás E-mail
Írta: Sábián Anna   
2023. január 17.
A londoni Királyi Művészeti Akadémia a bostoni Szépművészeti Múzeummal együttműködve első alkalommal gyűjtötte össze és mutatta be 2019 végén Lucian Freud önarcképeit. A tárlat több mint 50 festményt, grafikát és rajzot mutat be, amelyeken a brit művészet modern mestere határozottan önmagára szegezte tekintetét. Erre a különleges tárlatra viszi el nézőit az Exhibition on Screen sorozat következő epizódja, amelyet január 19-én, csütörtökön este fél hatkor vetít a Barátság mozi.

 

A kortárs brit művészet 2011-ben elhunyt mestere, Sigmund Freud unokája azok közé a 20. századi művészek közé tartozott, akik évtizedeken át következetesen irányították figyelmüket újból és újból önmagukra, s folyamatosan rögzítették önképük változásait. Amikor megkérdezték Lucian Freudtól, hogy jó modellje-e önmagának, azt válaszolta: „Nem, nem fogadom el azt, amivel akkor szembesülök, amikor magamra nézek, és már itt kezdődik a probléma.” Éppen ez a „probléma” az, ami Freud önarcképeit annyira lenyűgözővé teszi. Minden képével újrakezdte önmaga megfogalmazását.

A kiállítás hét évtized műveit gyűjti egybe, a legkorábbi kép 1939-ben, a legutolsó pedig 64 évvel később készült. A válogatás, és az erről készült film lenyűgöző betekintést nyújt mind a világhírű alkotó pszichéjébe, mind művészi fejlődésébe.

A képek nemcsak az öregedés folyamatáról számolnak be, de az önreprezentáció, az önértékelés változásait is tükrözik. Ifjúságában még görög hősnek, Acteonnak látjuk a festőt, végül pedig megereszkedett öregembernek, aki meztelenül áll velünk szemben fűző nélküli bakancsában. Alkotói módszereit a vonalak által dominált, korai grafikus hatású munkáitól egészen a vastag ecsetvonásokból épülő, pasztózus festményekig követhetjük, amelyekben megtalálta a maga stílusát.

A Lucian Freud – Önarckép című filmre online a www.baratsagmozi.hu oldalon, személyesen pedig nyitvatartási időben a mozi pénztárában válthatnak jegyet a művészeti ismeretterjesztő sorozat kedvelői.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >