Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Gyakorlati betegellátásban vetélkedtek a bugátos diákok a szakképzési versenyen
Gyakorlati betegellátásban vetélkedtek a bugátos diákok a szakképzési versenyen Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2023. február 02.
A SzSzC Bugát Pál Technikumban rendezték meg kedden az országos Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny Fejér vármegyei döntőjét. A diákok ápolási és elsősegély-nyújtási feladatokat hajtottak végre a gyakorlatban, egy szimulált helyzetben: egy idős, ágyhoz kötött inzulinbeteg ellátását kellett megoldaniuk, melynek során szakértő zsűri értékelte a teljesítményüket. Az országból tíz diák jut be a döntőbe, melyet márciusban tartanak Budapesten.

 

 

A háromfordulós országos versenyt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hirdette meg még novemberben az egészségügyi képzést folytató szakképző iskolák számára. Az első fordulóban helyi elődöntők zajlottak, ezeket követik a vármegyei döntők, melyeket kedden rendeztek szerte az országban. A harmadik, záró forduló 2023 márciusában lesz Budapesten.

A Fejér vármegyei forduló megnyitóján Bokorné Sike Erika, a MESZK Fejér Vármegyei Területi Szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár városa, a Kamara, a helyi kórház és az iskola egyaránt fontosnak tartja az ápolók utánpótlásképzését. A versenyt azért hívták életre, hogy népszerűsítsék az egészségügyi pályát, növeljék a képzés presztízsét, illetve értékeljék a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat és felkészítő tanáraikat.

Az országos versenyt tavaly novemberben hirdették meg a 11-14. évfolyamosok számára, a felhívásra 42 iskola több mint 600 tanulója jelentkezett. Az első, interaktív fordulóból a 21 bugátos résztvevő körül 20-an jutottak be a Fejér vármegyei döntőbe. Az ország valamennyi vármegyéjében ma zajlanak a helyi döntők azonos feladatokkal, innen a 11. évfolyamosok közül összesen tíz diák jut be az országos döntőbe az összpontszám alapján.

Bokorné Sike Erika köszönetét fejezte ki a verseny fővédnökének, dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, valamint védnökeinek, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának, Prof. Dr. Bucsi Lászlónak és ápolási igazgatójának, Nyakas Eszternek.

Minden ilyen rendezvény arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes az egészségügyi pályát választani. Önök igazi példaképek, hiszen egy olyan nemes hivatást választottak, ami minden ember számára nagyon fontos! Néhány éven belül Önökből lesznek ápolók, mentősök, szakasszisztensek, akár itt Székesfehérváron, ebben bízunk!” – hangsúlyozta a megnyitón Mészáros Attila alpolgármester. Kiemelte, hogy Székesfehérváron van az ország legnagyobb vidéki kórháza, emellett a város kiterjedt alap- és szakellátással rendelkezik. Várják a szakembereket, ezért lenne örvendetes, ha minél többen választanák ezt a nemes és szép hivatást.

A gyakorlati döntőben egyesével, húzott sorszámok alapján versengtek a bugátosok egy kórteremnek berendezett osztályteremben, ahol volt több ágy, beteget szimuló bábu és az ellátáshoz szükséges számos eszköz. A helyzet szerint egy 68 éves, inzulinnal kezelt cukorbeteg nőt kellett ápolásban részesíteniük, aki ágyhoz kötött, pelenkát visel, önállóan nem tudja magát ellátni. A közelgő ebédhez kellett a környezetet és az eszközöket előkészíteni, ellenőrizni a beteg vércukorszintjét, és segíteni kellett az étkeztetésnél is. Az értékelésnél fontos szempont volt a higiénés, munkavédelmi, betegbiztonsági szabályok betartása és a megfelelő kommunikáció.

A MESZK Fejér Vármegyei Szervezete a helyi döntőben az első három helyezettet díjazza.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >