Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Spányi Antal kanonokká nevezte ki Filó Kristófot Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. június 19.

ImageA Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Spányi Antal kitüntetésekkel jutalmazta azokat a papokat, akik huzamos időn keresztül bizonyították az egyházhoz való hűségüket: a budakeszi plébánost, Filo Kristófot kanonokká nevezte ki, mások pedig egyéb kitüntetéseket kaptak.

 

Filo Krisóf elmondta honlapunknak, hogy a „káptalanok” gyökere a régmúltban keresendő: az ötödik-hatodik századra alakultak ki, s olyan püspök mellett álló papokat jelzett, akiket a püspök meghatározott feladatokkal megbízott.

Filo Kristóf a mise előtt:

 

Image
.

Ezen feladatok kapcsolódtak a liturgiák szervezéséhez, az egyházi iskolák koordinálásához, a gazdasági feladatokhoz, és más, a püspökséghez kötődő teendők elvégzéséhez. E papok listába voltak vége, s e lajstrom latinul „kánon” – ebből alakult tehát ki a „kanonok” szó.

Később, a második zsinattal a kanonoknak minden egyházi funkciójuk megszűnt, s ma már azokat tűntetik ki e címmel, akikről úgy érzik, hogy az egyházmegye szolgálatában jeleskedtek valamilyen területen. Ez tehát egy megtisztelő cím.

 Spányi Antal átnyújtja a kitűntetést Filo Kristófnak:

Image
.

Image
.

Filo Kristóf is mától kanonokká vált, ami különösképp örvendezteti szívét. Már azért is, mert esztergominak és fehérvárinak is tartja magát: Esztergomban született, de 1951-ben Székesfehérvárra költözött, majd 1966-ban az Esztergomi Szemináriumba került.

37 éve szentelték pappá. Először Pilisvörösváron káplánkodott nyolc évig, majd 21 éven át Érdligeten plébánoskodott. Ezt követően Budakeszire helyezték, ahol jelenleg is ápolja a hívek lelkét.

Image
Fotó: Temesvári Márta

 
< Előző   Következő >