Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Gerner Csaba kapta a Vörösmarty gyűrűt
Gerner Csaba kapta a Vörösmarty gyűrűt Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. június 19.

ImageA Vörösmarty Színház társulata idén Gerner Csaba színművésznek ítélte oda a Vörösmarty gyűrűt. Az ünnepélyes átadásra azt követően került sor, hogy a teátrum igazgatója, Vasvári Csaba értékelte a Színház 2008/2009-es évadját, amely olyan jól sikerült, hogy egy hónap alatt közel 9000 bérletet sikerült értékesíteniük.

 

Vasvári Csaba az évértékelésen elmondta: A 2007/2008-as évadban májustól szeptemberig (öt hónap alatt) értékesített bérletek száma 10 477 db volt. A bérletezés 2008-ban nem a megszokott rend szerint indult, csak szeptember 1-vel kezdődhetett el. Nem egészen egy hónap alatt 8998 db bérlet kelt el. A 2008/2009-es évadban, az eddigi gyakorlattól eltérően, hat saját bemutatót tartottak a Nagyszínházban.

A gazdag és változatos repertoár technikai lebonyolítása azonban nem volt könnyű, hiszen a műsortervbe nem csak a bérletes előadásokat kellett beilleszteniük. A főpróbahetek, illetve az egyéb városi rendezvények megtartása is feladatot rótt a Színházra, így az évad kitolódott 2009. június 20-ig. A Színházban csökkentették a költségkiáramlást: Olyan megoldásokra ösztönözték a díszlet- és jelmeztervezőket, amelyek – nem csorbítva a produkciók minőségét – elfogadható áron kivitelezhetőek.

A lehetséges díszlet- és jelmezgyártók eddigiekhez képest jóval szélesebb körétől kértek árajánlatot, így olyan cégekhez jutottak el, amelyek kedvező áron, rövid szállítási határidővel dolgoznak. Racionalizálták a szállítási költségeket. Megszüntették a párhuzamos foglalkoztatási formákat. Az intézményt terhelő, 2008. augusztus 1-én fennálló 98.297.964 forintos tartozást 2009 májusára sikerült 38.313.851 forintra csökkenteniük. A Vörösmarty Színház Célja a 2008 augusztusában elkezdett integrációs folyamat erősítése. Továbbra is fontosnak tartják részvételüket a város, a megye, a régió civil és kulturális életében.

A Színház művészei – ha erre felkérést kapnak – fellépnek a nemzeti ünnepeken, az adventi gyertyagyújtásokon, a Zenei Világnapon, stb. Megemlékeztek Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójáról – a Cartes Postales (Képes levelezőlapok) című drámai játékot a Stúdió Színpadon láthatták a nézők –, és csatlakoztak a Kortárs Fesztiválhoz is, A gát című ír történet magyarországi ősbemutatójával. Vasvári Csaba elmondta továbbá: vallják, hogy a színház kultúrmissziója akkor teljes, ha eléri azokat is, akiknek önerőből egyáltalán nem, vagy csak igen ritkán adatik meg, hogy átlépjék a teátrum küszöbét.

A Bogármesét tavaly három alkalommal játszotta Székesfehérváron a KSZKI Kamarabalett, amelyből Mikulás napján egy teljes házat a nagycsaládosok, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ árvái, az Arany János Általános Iskola tanulásban akadályozott gyermekei, a Rákóczi Úti Óvoda mozgássérültjei, illetve a négy történelmi egyház részére ajánlottak fel. December 23-án jótékonysági musicalgálát rendeztek, Hangok hídján címmel. Művészeik örömmel vállaltak szolgálatot azért, hogy azoknak, akiktől elvétetett a mozgás szabadsága, szép karácsonyuk, s valamivel könnyebb új esztendejük lehessen. A jegybevétel a Viktória Rehabilitációs Központot illette.

„A Színház meghatározó szerepet vállalt abban a valós szakmai és emberi igény sürgette integrációs folyamatban, amely a Magyar Teátrumi Társaság létrejöttét eredményezte.” – mondta Vasvári Csaba – „A 2008 derekán megszületett, jelenleg 14 színházat tömörítő egyesület a tagok közti tevőleges párbeszédet, művészi és gazdasági együttműködést, szakmai érdekvédelmet, valamint a felmerülő kérdések közös megválaszolását helyezi előtérbe.”

A társaság elnöke Vidnyánszky Attila, alelnöke Vasvári Csaba. Küldetésünk, hogy az emberi szellem igaz értékeit hirdessük a legerőteljesebb hatással az egyéni és nemzetlélek fejlődésére. A teátrum aktív részesévé vált a helyi, pezsgő kulturális életnek is, együttműködve a város kulturális intézményeivel, szellemi műhelyeivel. Szívesen kapcsolódtak minden olyan kezdeményezéshez, amely a gyermekeket, fiatalokat tanítja a kultúra szeretetére. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola és a Vörösmarty Társaság által szervezett szavalóversenyen színészek is zsűriztek. A Látótér múzeumpedagógiai programsorozatnak A Színház kedvelt színhelye.

Teret adtak a tehetségnek is: a Pathália Színkör diákjai az Egyévi vakációt a Pelikán Kamaraszínházban játszották nagy sikerrel. A 2009/2010-es évad bérletkínálata összetételében, kínálatában, kedvezményrendszerében és plusz szolgáltatásai tekintetében merőben új konstrukció. Alapelve a szélesebb közönségrétegeket célzó, árban, kínálatban differenciáltabb struktúra. Céljuk, hogy a gazdasági helyzet ellenére is megfizethető legyen a színházba járás, illetve megkedveltesék e kulturált kikapcsolódási formát a színházművészet iránt eddig kevésbé érdeklődő közönséggel is.

A hatékony, jól szervezett, átlátható, gazdaságilag stabil alapokat teremtő feladatellátás érdekében megalkották a színházi munka természetének megfelelő, új Szervezeti és Működési Szabályzatot, amelyet elfogadott a közgyűlés. A színház eddigi működése során az informatikai infrastruktúra elemeinek rendszerbe integrálása elmaradt. Jelenleg folynak azok a beruházások és munkálatok, amelyek lehetővé teszik ezt. Céljuk az adatok és a működés biztonságának megteremtése, illetve az erőforrások optimalizálása, és az élőmunka-ráfordítás csökkentése a költségtakarékos működés érdekében.

A színház eddigi honlapjának exlex állapotából eredő veszélyeket és az erre visszavezethető kontrollálhatatlan állapotokat augusztusig számolják fel. Korszerű programozás-technikai eszközök felhasználásával, székesfehérvári fejlesztők és szolgáltatók bevonásával a színház új internetes megjelenést tervez. Elkezdték a színház rekonstrukciós munkáira visszavezethető hibák feltérképezését, azok biztonságos és szakszerű elhárításának megszervezését, kezelését. Számos, ez idáig megismert hiba minősítése, a kiváltó okok feltárása, a megszüntetésre alkalmas technológia elfogadása, illetve kidolgozása jelenleg is folyamatban van.

„Célunk az alapfeladatok magas minőségi színvonalon történő ellátásán túl szolgáltatásaink bővítése annak érdekében, hogy teljesítsük – adott esetben esetlegesen túlteljesítsük – a bevételi előirányzatot, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben a működés elengedhetetlen feltétele, hogy „több lábon” álljon az intézmény.” – összegezte az elmondottakat a Színház igazgatója – „ Elkészítjük színházunk portfólióját, illetve a 2008/2009-es évad tapasztalatai felhasználásával kidolgozzuk marketing- és kommunikációs stratégiáját. Büszkék vagyunk eddigi eredményeinkre, amelyek még több, még fegyelmezettebb munkára inspirálnak bennünket. Megköszönve pártolóink eddigi támogatását, és bízva a továbbiakban, mindent megteszünk azért, hogy megvalósulhasson a magunk elé tűzött színházeszmény, amely a város és nemzetünk kulturális szolgálatára kötelez.”

A sajtótájékoztatót követően Lőrinczy Attila tanár adta át a Nagyszínpadon Gerner Csaba színművésznek a díjat.

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3465&Itemid=1

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >