Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Március 27-ig lehet jelentkezni az Éneklő Ifjúság hangversenyére
Március 27-ig lehet jelentkezni az Éneklő Ifjúság hangversenyére Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós - SZKKK   
2023. március 14.
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központtal együttműködve ebben az évben is meghirdeti hagyományos programját, az Éneklő Ifjúság hangversenyt. A jelentkezési határidő március 27., hétfő, a hangverseny időpontja április 26., szerda, helyszíne az SZKKK Fürdő sori központi épülete.

 



Az Éneklő Ifjúság az egyik legnagyobb hagyománnyal bíró zenei rendezvény Magyarországon: a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA és szakmai elődei már 1934 óta szervezi a hangversenyeket. A jövőre hetvenedik születésnapját ünneplő program mostanra élő mozgalommá nőtte ki magát, amelynek keretében számos kórus mutatkozhatott már be. A közönség – ahogyan a tavalyi székesfehérvári találkozón is – rendre igen színvonalas műsorokat hallhat az alkalmakon, amelyeket joggal nevezhetünk a kórusmuzsika ünnepnapjának.

Az Éneklő Ifjúság Fejér vármegyei hangversenyét idén is a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezi meg: a szervezők általános- és középiskolákból, valamint egyetemekről várják kórusok, kamarakórusok, énekegyüttesek jelentkezését március 27., hétfő 18 óráig, a részletes információk a www.fehervariprogram.hu/eneklo-ifjusag-2023 oldalon olvashatók, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető.

Az Éneklő Ifjúság idei hangversenyét április 26-án, szerdán hallgathatja meg a közönség. A fellépő kórusokat a zsűri méltatja, értékeli, javaslataival segíti a karnagyok munkáját. A tavalyitól eltérően 2023-ban újra minősítik is a jelentkezőket. A kórusok két szekcióba jelentkezhetnek attól függően, hogy milyen tematikájú programot szeretnének bemutatni. Fontos szempont, hogy értékes kórusművek igényes előadásban szólaljanak meg. Azon kórusok számára, amelyek nagyon színvonalas produkciót nyújtanak, a zsűri ajánlást ad a KÓTA rendezésében megvalósuló Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen való részvételre.

A hangverseny legfontosabb célja azonban nem a minősítések megszerzése – hangsúlyozza a KÓTA felhívása –, hanem az, hogy a gyerekek, a fiatalok átéljék a közös éneklés felemelő érzését és közösen dolgozzanak, annak érdekében, hogy a választott dal, dallam a lehető legtisztábban szólaljon meg. 
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >