Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Bach Mindenkinek Fesztivál Székesfehérváron is
Bach Mindenkinek Fesztivál Székesfehérváron is Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2023. március 18.
Korálok, kantáták és kamaraművek csendülnek fel fehérvári kórusok és hangszeres művészek előadásában a kilencedik Bach Mindenkinek Fesztiválon. A programhoz csatlakozó mintegy 100 település között Székesfehérvár is jelen van. Márciusban két helyszínen, az evangélikus és a református templomban rendeznek koncertet.

 


A Bach in the Subways nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010-ben azzal a céllal, hogy növelje a klasszikus zene iránti általános érdeklődést. Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja környékén a világ számos országában kiváló muzsikusok ünneplik a mestert ingyenes koncerteket adva nyilvános helyeken. A kezdeményezéshez hazánk 2015-ben csatlakozott. Ekkor öt belvárosi helyszínen, köztük Székesfehérváron szólalt meg a mester muzsikája.

A Bach Mindenkinek Fesztivál szervezőinek célja a zene lélekemelő erejének megismertetése és megszerettetése. A rangos komolyzenei programsorozat az 1685. március 21-én született géniusz, Johann Sebastian Bach születésnapjának hetében indul a Kárpát-medence összesen mintegy 100 településén többszáz eseménnyel, ezt követően pedig folytatódik az egész esztendő során. Székesfehérváron az evangélikus és református templomban rendeznek koncerteket. Az evangélikus templomban március 19-én, vasárnap 10 órakor kezdődő zenés istentisztelet keretében a gyülekezet énekkara előadásában Bach-korálok és hangszeres művek hangzanak el.

Március 26-án, vasárnap délelőtt a 10 órakor Kápolnásnyéken a református templomban kezdődő istentisztelet keretében lesz Bach-koncert, a helyi kamarakórus, s néhány művészeti iskolás tanuló, valamint Jobbágy Andor hegedűművész, Kádár Ottó kántor és Tóka Szabolcs orgonaművész közreműködésével.

A Bach Mindenkinek Fesztivál program keretében szintén ezen a napon, vagyis március 26-án, vasárnap este 18 órától a székesfehérvári Széchenyi úti református templomban kezdődik a koncert. A Béke, Alázat, Csoda, Harmónia című esten az Ökumenikus kórus Dóczi István vezényletével korálokat és a kantáta-részleteket énekel. Jobbágy Andor (hegedűművész), Somogyi Balázs (ének), Novák Szironka (furulya) és Tóka Szabolcs (orgona) előadásában Bach-kamaraművek is elhangoznak.

Valamennyi program ingyenes a közönség számára. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >