Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Híd, amely összeköt jóban-rosszban – a lengyel-magyar barátságot ünnepelték Székesfehérváron
Híd, amely összeköt jóban-rosszban – a lengyel-magyar barátságot ünnepelték Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2023. március 24.
Nagyszabású ünnepséget rendeztek csütörtökön délelőtt a Jávor Ottó téren, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából. Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Vármegyei Önkormányzat meghívására részt vettek Fehérvár lengyel testvérvárosa, Opole képviselői, valamint Opole Vajdaság küldöttjei. A vendégek és a vendéglátók részéről köszöntőbeszédek hangzottak el, és szerepeltek a műsorban az opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola növendékei is. Székesfehérváron filmvetítést, tabló- és képeslap kiállítást, valamint iskolai programot is szerveztek az alkalom tiszteletére.

 

A magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává. Ekkor ünnepeljük a két nép összetartozását, tekintettel a közös sorsra és történelmi gyökerekre. A kezdeményezéshez csatlakozva Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Vármegyei Önkormányzat, valamint Opole Vajdaság és Opole város évről-évre közösen ünnepelt az elmúlt évtizedben. A koronavírus-járvány okozta szünet után csütörtökön ismét személyes részvétellel ünnepelték a jeles alkalmat a lengyel és a magyar nemzet képviselői a székesfehérvári Jávor Ottó téren, a 2012-ben felállított Katyń-emlékkeresztnél.

Az ünnepségen részt vettek Opole testvérváros és Opole Vajdaság küldöttjei, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Fejér Vármegyei Önkormányzat és a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetői, képviselői, valamint az állami hivatalok, a NATO erők, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi és katasztrófavédelmi szervek, a történelmi egyházak, a közintézmények, az oktatási intézmények és a civil szervezetek képviselői.

Az ünnepi köszöntők sorát dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Önkormányzat elnöke nyitotta. „Egy olyan barátság ünnepe a mai nap, amely egyedülálló a világban. Ezer éve fűznek bennünket egymáshoz a szoros kötődés szálai, egészen az Árpád-kor óta. (…) Büszkeséggel tölt el, hogy Székesfehérvár és Opole városának 65 esztendeje, valamint Fejér vármegye és Opole Vajdaság 23 éve ápolt szoros kapcsolata tovább mélyíti ezt a köteléket.” – hangsúlyozta, majd hozzátette, az igazi barátság nem csak a békés, szép korszakokban él, az igaz barátok osztoznak egymás tragédiáiban is, ezt jelképezi a téren álló emlékkereszt. Ezer éven keresztül ápoltuk a két nép barátságát, fontos, hogy ápoljuk a jövőben is és átadjuk a sorsközösséget a jövő generációinak.

Ugyancsak felszólalt az ünnepségen Opole Vajdaság delegációvezetője, Zuzanna Donath-Kasiura marsall helyettes. „A lengyel-magyar barátság, ennek sok évre visszanyúló hagyománya és hogy ezt közösen tudjuk megünnepelni – nagyon fontos számunkra.  Ez a közös értékeken és meggyőződéseken alapuló kölcsönös kapcsolatok története. Az együttműködést szeretnénk folytatni a legszebb értékek szellemében, mint a testvériség, a megértés, a közvetlen személyes kapcsolatok és a barátság.” – fogalmazott, majd hozzátette, válságok idejét éljük – beleértve a pandémiát, a háborút, az inflációt, az energetikai és ökológiai válságot. Fontos, hogy a nehéz időkben is összefogjunk, és ne hagyjuk, hogy a külső körülmények gyengítsék a kapcsolatainkat. Erősítsük meg azokat, és ügyeljünk arra, hogy továbbra is gazdagodjanak, fejlődjenek.

Maciej Wujec, Opole város alpolgármestere szintén köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a Székesfehérváron álló Katyń kereszt és az Opole belvárosában található kopjafa a két nép drámai történelmi eseményeire emlékeztetnek és hidat képeznek a nemzetek között. Szimbólumok, melyek arra köteleznek minket, hogy barátok legyünk bármilyen körülmények között is. A régi házassághoz hasonlóan a két nép összetart jóban-rosszban egyaránt. Opole és Székesfehérvár városának közös, 60 éves története van. A jövőre nézve fontos a lengyel és a magyar fiatalok közötti kapcsolatteremtés, és ennek feltételeit a két városnak közösen kell megteremtenie. Opole és Fehérvár testvérvárosi kapcsolata nem mindennapi, és példaként szolgálhat más európai települések számára.

„Az országaink közötti kapcsolatot az emeli a szövetség feletti, baráti szintre, hogy akkor is ott voltunk egymásnak, amikor a ridegen értelmezett nemzeti érdekünk nem feltétlenül tette volna ezt szükségessé. Az ilyen viszony igen ritka az országok között, mi pedig tartozunk azzal őseinknek, hogy ápoljuk az általuk lefektetett hagyományokat, tartozunk azzal gyermekeinknek, hogy úgy formáljuk a jövőt, hogy ők is támaszkodhassanak erre a barátságra.” – fogalmazott záró felszólalásában dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Kiemelte, hogy Opole és Székesfehérvár kapcsolata tökéletesen illeszkedik az országaink közötti kapcsolat nagy kirakójába. Ez a barátság nem csak önkormányzati, hanem civil, sőt, magánszemélyek szintjén is élő, működő kapcsolat, mely példát mutat minden település számára az együttműködés ápolásáról.

A műsorban két részletben közreműködött az opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola szaxofonosztályának növendékeiből álló kvartett. Az együttes története során számtalan hazai és külföldi fellépést mutatott be, többek között Csehországban, Franciaországban és Németországban.

Ugyancsak kapcsolódott a műsorhoz a Vox Mirabilis Kamarakórus, és részt vettek az eseményen a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulói.

Az ünnepség csendes koszorúzással zárult a Katyńi emlékkeresztnél.

A Jávor Ottó téren egy különleges tablókiállítás is várja a látogatókat a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum jóvoltából. A tárlaton láthatjuk Lengyelország valamennyi, összesen 14 olyan történelmi és természeti kincsét, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján.




A lengyel-magyar barátság napjához filmvetítésekkel csatlakozott a Barátság mozi a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével. Ma délután 17.45 órától a Madártej, majd 19.45 órától Az én lányaim, teheneim című alkotásokat mutatják be eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában Képeslapok Opoléból címmel nyílt képeslap-kiállítás a lengyel-magyar barátság tiszteletére. A tárlat március 31-ig, jövő péntekig látogatható.

A Székesfehérvári Németh László Általános Iskola is csatlakozott a lengyel-magyar barátság napja kapcsán meghirdetett felhíváshoz. Az intézmény tanulói a két nép kapcsolatát szimbolizáló rajzokat készítettek, és néhány lengyel mese illusztrációját is lerajzolták. Emellett két nyelven elénekelték A kakukk című lengyel népdalt, az erről készült videófelvétel a város youtube csatornáján látható.

 

A lengyel delegáció tagjai pénteken látogatást tesznek a Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, amely testvériskolai kapcsolatot ápol egy Opole vajdasági tanintézménnyel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >