Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hadtörténeti vetélkedőt hirdettek Fejér vármegyei középiskolás diákoknak Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2023. március 25.
A Magyar Honvédség 175 éves évfordulója alkalmából hadtörténeti vetélkedőt szervez a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség. A programra Fejér vármegyei középiskolás fiatalok jelentkezését várják.

 

A civil szervezetek fő célja, hogy az 1100 éves magyar hadtörténelem három jelentős korszakának középpontba helyezésével népszerűsítsék a magyarság hadtörténelmét, és ezzel közösen tisztelegjenek a Magyar Honvédség létrejöttének 175. évfordulója előtt.

A hadtörténeti vetélkedő részleteit Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Lévai Miklós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke és Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke közösen ismertették.

Nagy örömmel vállaltam el a verseny fővédnökségét, mert fontos pillanatban vagyunk, egy komoly haderőfejlesztés zajlik az országban – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Mint kiemelte, a szomszédunkban zajló háborúnak egyféle végét tudjuk csak elképzelni: a tűzszüneti tárgyalások után a békét. „A békéhez viszont erő kell, mert védtelenül és erő nélkül nem maradhatunk. A haderőfejlesztés mellett pedig gondolunk elődeinkre is, hiszen 1100 év vitézség van mögöttünk, továbbá az idei évben 175 éves a Magyar Honvédség. Szeretettel és tisztelettel hívom a diákokat, hogy a vetélkedő által legyenek részesei a jeles évfordulóknak!”

Lévai Miklós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke arról beszélt, hogy korábban öt éve rendezték meg az akkor 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére a vetélkedőt, aminek mintájára ismét középiskolások jelentkezését várják. „A megmérettetés a Magyar Honvédség megalakulásától kezdve az I. és a II világháború magyar vonatkozású eseményeire koncentrál, és szeretnénk ezen belül is fókuszálni a vármegyében és Székesfehérvár vonzáskörzetében történt eseményekre.”

Az egész évet átölelő program két fordulóból áll: az első egy olyan esszé készítése a 175 éves Magyar Honvédség emlékére, aminek keretében három téma közül is választhatnak a diákok. A pályaművek értékelését történészek végzik. A második fordulót szeptember 29. környékén tartják majd.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség kapcsolata három évtizedre nyúlik vissza – mondta Berdó Gábor Károly. A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a vetélkedő kérdéseinek többsége része a középiskolás történelem tananyagnak is. A diákoktól viszont ennél egy kicsit többet várnak, éppen ezért a verseny felhívásában szakirodalmakat is ajánlanak. Szeretnénk kérni a pályázóktól, hogy koncentráljanak Fejér vármegyére és Fehérvárra, illetve a Fejér vármegyei alakulatokat érintő eseményekre – hangsúlyozta.
A részletes pályázati kiírás a témában a www.szekesfehervar.hu oldalon közzétett cikkből tölthető majd le. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >