Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Lassan, de emelkedik a vízszint a Velencei-tóban
Lassan, de emelkedik a vízszint a Velencei-tóban Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2023. március 27.
Megtette hatását az elmúlt hónapok csapadékos időjárása, az elmúlt nyári rekordmélypont (akadt olyan nap, amikor a 40 cm-t sem érte el a vízszint az agárdi vízmércénél!!!) után az őszi-téli átlagosnál csapadékosabb időjárás hatására emelkedésnek indult a Velencei-tó vízszintje, mint ahogy a Balatoné és minden más nyílt vízfelületünké, tavainké, folyóinké is.

 

Immár több, mint egy hónapja stabilan 1 méter körüli a legmagasabb érték a Velencei-tóban, most éppen – amikor e sorokat írjuk – 102 cm, amelyhez hozzájárult az is, hogy januárban és februárban a pátkai tározóból érkezett vízpótlás.

Az ideális alsó értéktől ez még így is mesze van, ugyanis a mostani érték elmarad a tó alsó szabályozási vízszintjétől, ami 130 centiméter (lenne) ebben az időszakban.

Fontos, hogy a huzamosabb napos, száraz, meleg idő beköszöntéig, amikor az elpárolgás naponta 1 cm körül van, még minél több csapadék hulljon, illetve a tó vízgyűjtő területeiről is minél több víz az átereszek, patakmedrek folyamatos tisztítása okán jusson el a tóba esős időszakban, ne úgy, mint korábban…

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >