Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Széchenyi Országos Műszaki és Közismereti Verseny döntősei Székesfehérváron
A Széchenyi Országos Műszaki és Közismereti Verseny döntősei Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2023. március 31.
Megérkeztek Székesfehérvárra a Széchenyi Országos Műszaki és Közismereti Verseny döntőbe jutott csapatai. A diákokat és kísérőtanáraikat csütörtökön este a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, megismertetve őket Székesfehérvár történelmével. A versenyt pénteken rendezik, a résztvevők a Széchenyi Technikum szervezésében mérik majd össze tudásukat.

 A magyarországi műszaki-ipari technikumban (érettségit adó képzésben) tanuló diákok számára hirdette meg a 2022/2023-as tanévben a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum a Széchenyi Országos Műszaki és Közismereti Versenyt. Négyfős – 2 műszaki és 2 humán érdeklődésű tanulóból összeálló – csapatok jelentkezését várták, intézményenként akár többen is nevezhettek az ingyenes megmérettetésre.

Az első fordulóban egy műszaki-közismereti kérdésekből összeállított, online teszt kitöltése várt a jelentkezőkre, ahonnan az országból a legjobb hat csapat jutott be a döntőbe: OneOfThelot (BMSZC Neumann János Informatika Technikum), magassok (Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikum), SZONDI gépészek (Nógrád Vármegyei SZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola), Bundáskenyér (Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum), Dérisek (MSZC Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium), Királyok (VSZC Jendrassik-Venesz Technikum). 

Horváth Lajos Zoltán igazgató elmondta, rendkívül büszke, hogy ilyen magas színvonalú versenyt tudtak szervezni. Külön köszönet illeti Gulyás Zoltán igazgatóhelyettest és csapatát szervezésért. Eredetileg az iskola jubileumi évére tervezték az első versenykiírást, azonban sajnos a COVID-járvány ezt nem tette lehetővé. Emiatt külön öröm, hogy az élet visszaállt a régi kerékvágásba, és sikerült a versenyt is megrendezni. 

A döntőt március végére városunkba hirdette meg a szervező Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum. A kétnapos versenyre érkezett csapatokat csütörtökön késő délután a Városházán jártak, ahol Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte őket. A Díszteremben zajlott találkozón az alpolgármester mesélt a város több mint ezeréves történelméről és az ország fejlődésében betöltött szerepéről. Mint elhangzott, a fehérvári vállalatoknak köszönhetően napjainkban meghatározó gazdasági és innovációs központ Székesfehérvár, ahol – országos viszonylatban is – mintaértékű a duális képzés, valamint a közép- és felsőfokú műszaki oktatás.   

A városházi sétához csatlakozott dr. Cser-Palkovics András polgármester is, a vendégekkel közösen nézték meg a koronázási ékszerek hiteles másolatait és az 1938-as fehérvári eseményeket megörökítő secco-t. A városvezető mindenkinek jó és eredményes versenyzést kívánt, valamint Székesfehérvár városának megismerésére biztatott.  

A pénteki nap a résztvevő diákok és felnőttek számára is a versenyről szól majd. A Széchenyi Országos Műszaki és Közismereti Verseny döntője keretében a csapatok interaktív kérdés-válaszok formájában, illetve általuk kidolgozott és előadott projektfeladatok során adnak számot tudásukról. A verseny támogatóinak – H.T.M. Zrt, HARMAN Becker Kft., DENSO Gyártó Magyarország Kft., EMERSON Process Management Magyarország Kft. – köszönhetően valamennyi résztvevő csapat értékes nyereményekben részesül.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >