Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Jó memória és kézügyesség kell a kockázáshoz
Jó memória és kézügyesség kell a kockázáshoz Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. június 23.

ImageSorra nyeri a Rubik-kocka kirakó versenyeket Vass Tamás, a móri Táncsics Mihály Gimnázium diákja. A 17 éves fiú az utóbbi hetekben minden versenyen elvitte az első díjat – így például Székesfehérváron és Veszprémben is. Keze olyan gyorsan jár, hogy szinte egybefolynak a kocka színei: Székesfehérváron 20.19 másodperc alatt pörgette ki „Rubik mester remekét”.

 

Vass Tamásnál mindig van négy-öt kocka: szinte hozzánőttek az ujjaihoz. És nem ám a hagyományos, 3x3-asakat bűvöli lelkesen, hanem annak továbbfejlesztett változatait is! Mutatott például egy hétszer hetest, amely virtuálisan a „legnagyobbnak” számít. Ezt 17 perc alatt tudja kirakni. De szereti még a „megaminx”-et és a „piraminx”-et is, ami piramis alakú.

 

Image
.

Az országos versenyeken egyébként többféle kategóriában lehet indulni, ami nemcsak a kocka formáját veszi alapul, hanem a kirakás módját is. Van, aki az egykezes formációt válassza, más pedig lábbal pörgeti ki a színeket. Tamás tavaly részt vett egy ilyen országos megmérettetésen, de akkor még nem volt ilyen gyors, és csak a 3x3-asba nevezettem.

„Mitől lesz valaki „ügyes kirakó”?” – kérdeztem tőle, mire elmondta, hogy attól, ha valaki minél több algoritmust, lépés-sorozatot megtanul, és ezeket a lehető leggyorsabban alkalmazza. Az ő elsőszámú forrása régebben az Internet volt, onnan merítette ötleteket. Ezen kívül Budapesten minden szombaton rendeznek „kockás találkozót”, ott is járt már kétszer, és nagyon sokat tanult, elsősorban gyorsabb lépéseket.

És, hogy hogyan jött a versenyzés? Két éve kapta el a hév, és egy iskolástársával – aki barátja is egyben – közösen kezdték el tanulni a „profi kirakást”. Együtt pörgetnek mindig az órák közti szünetben, de otthon is napi három-négy órát tekergeti a kockákat.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Elmondása szerint az vonzza a Rubik-kocában, hogy nincsen két egyforma állás. Mindig változatos, sokféle keverés lehetséges, és a fő motiváció az, hogy minél gyorsabban megoldja a problémát. Sokan azt gondolnák, hogy bizonyos fokú matematikai tudás is kell a kockázáshoz. Ez azonban nem igaz.

„Nem matek kell ehhez! Inkább memória: megjegyezni a lépéseket. És persze kézügyesség.” – véli a fiatal fiú – „Egyébként ötös vagyok matekból. Bár az év vége előtt kaptam egy egyest, mert a szünetben kockáztam a barátommal és elkéstem az óráról…”

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3293&Itemid=35

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >