Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Növekvő várólisták, költségcsökkentés, kényszerű intézkedések a kórházban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. június 23.

ImageAz elhibázott kormányzati döntések következményei csak áldozatok árán enyhíthetők. Újabb mélyütéseket kapott a magyar egészségügy, a drasztikus kormányzati döntések szisztematikusan kivéreztetik a kórházakat. Az idén áprilisban bevezetett finanszírozási szabályváltozások, vagyis az újabb, sokmilliárdos pénzkivonás, továbbá a kórházszövetségi közgyűlésen a szakminiszter által bejelentett intézkedések csődveszélybe sodorják az egészségügyi intézményeket. - véli dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

 

Dr. Balogh Ibolya közleményében azt tudatja a sajtóval, hogy a kormányzati intézkedések súlyos következményekkel járnak a Fejér Megyei Szent György Kórház számára is. Amit az elmúlt két és fél évben a gazdasági helyzet megszilárdítása terén a megyei közgyűlés és a kórház vezetése elért, azt a politikai hatalom néhány tollvonással semmissé tette.

Az intézményk bevételei a következő fél évben 800 millió forinttal is csökkenhetnek, mert a múlt évihez viszonyítva a betegellátásnak csupán a 70 százalékát finanszírozzák teljes költségtérítéssel. A kórház gazdálkodását emellett az áfa-emelés, következtében fellépő áremelkedések és a kormány megszorító intézkedései miatti magasabb működési költségek is bizonytalanná teszik. Kezelhetetlen és vállalhatatlan pénzügyi, gazdasági helyzet körvonalazódik, tervezhetetlen az egészségügyi szolgáltatások jövője.

Mindezek következményei elsősorban a kórház dolgozóit, és a betegeket sújtják. Lenne megfelelő kapacitás, de az új finanszírozási rendszer miatt a Szent György Kórházban is hosszabbak lesznek a várólisták. Korlátozások várhatók, a tervezhető ellátások – műtétek, kontrollvizsgálatok – ideje csúszni fog. Ha a kormányzat, a szakminisztérium nem kap észbe, garantálni rövidesen csak a sürgősségi és az intenzív ellátást lehet...

Az elnök asszony elmondta, hogy a fenntartó Fejér Megyei Közgyűlés felelősséget érez a megye lakossága iránt. A testület és az intézmény vezetői az ebben a helyzetben elkerülhetetlen kórházi intézkedéseket úgy formálják, hogy az egészségügyi szolgáltatások színvonala – a lehetőségek szerint – minél kevésbé csökkenjen, a betegek érdekei, az adott körülmények között, a lehető legkisebb mértékben sérüljenek.

A gazdasági egyensúlyteremtés szolgálatában egyes térítési díjakat – pl. az ápolási osztályon – növelni szükséges, s ugyanakkor számos, kényszerű kiadáscsökkentő intézkedést kell tenni. Elkerülhetetlen a kórház dolgozói létszámának jelentős, kétszáz főt meghaladó, kényszerű csökkentése, s többek között az ügyeleti létszámok és díjak csökkentése, a háttérszolgáltatások, illetve a közreműködői, továbbá a vállalkozói szerződések felülvizsgálata.

Mint érzékelhető, a kormány és a szaktárca elhibázott lépéseinek következményei komoly áldozatok árán és csak korlátozott mértékben enyhíthetők. Alapvető előrelépésre a betegellátásban, a kórházak működésében, a magyar egészségügyben is csak egy új szemléletű Országgyűlés megválasztása után számíthatunk…

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >