Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A magyarországi átlagfizetés lényegesen alacsonyabb, mint Szlovákiában
A magyarországi átlagfizetés lényegesen alacsonyabb, mint Szlovákiában Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. június 24.

ImageA rendszerváltás huszadik évfordulójának évében – túl az Európai Parlamenti választásokon, a továbbra is érzékelhető gazdasági világválság mostoha körülményei között –, minden objektív tény, megbízható kutatási eredmény érdekes, ami Szlovákia és Magyarország jelenlegi helyzetének érdemi összehasonlítására, a két évtizedes fejlődés alatt elért eredményekre vonatkozik. Ilyen – minden munkavállalót érintő kérdéskör –, az átlagos fizetések viszonya, és a tényleges munkaerő-piaci helyzet a két szomszédos EU-tagországban.

 

A Merces internetes állásbörze 2009. június 22-én nyilvánosságra hozta a két ország régiók, és iskolai végzettség szerinti összehasonlítását, valamint az egyes iparágak munkakategóriák szerinti elemzését, a tényleges pozíciók szerinti bontásban.

Varga Mihálytól, a PR Herald munkatársától megtudtuk, hogy 2009. június 21-én a felmérésben részt vevő 110.024 ember adatainak, továbbá 6.491 állásajánlatban felkínált fizetés és 34.482 önéletrajzban közölt elvárt havi bér összehasonlító elemzése során kiderült, hogy a magyarországi országos átlagfizetés (205.000 Ft) lényegesen, mintegy nyolc százalékkal alacsonyabb, mint Szlovákiában (223.000 Ft-nak megfelelő EURO*).

Természetesen mindkét állam fővárosának adatai messze magasabbak, mint más régiók és megyék számsorai, de a két főváros összevetése során is előnyösebbnek tűnik Pozsonyban munkát vállalni: 278.000 Ft, a budapesti 255.000 forintos átlagfizetéshez képest. A kimondottan hátrányos helyzetű országrészek összevetése során a Workania kutatói megállapították, hogy északi szomszédunknál Eperjes (Prešovský kraj) 173.000 forintos átlagfizetésével ugyancsak jelentősen meghaladja a köztudomásúan elmaradott hazai Békés megye (156.000) és Szabolcs-Szatmár Bereg megye (160.000) átlagát.

Az is érdekes, hogy a határ-menti megyékben élők átlagfizetései közelítik meg a leginkább a fővárosi honfitársaikét: Komárom-Esztergom megyében például ez a szám eléri a 202.000 forintot, míg a Nagyszombati kerületben (Trnavský kraj) élők átlagfizetése 210.000. Jelentős mértékben árnyalja azonban az egyértelműen szlovákiai előnyöket mutató területi elvű összehasonlítást, ha megnézzük az adatközlők iskolai végzettségét mindkét országban.

Meglepetést kelt, hogy lényegesen magasabbak Magyarországon dolgozó főiskolai, egyetemi és posztgraduális végzettséggel rendelkezők átlagos jövedelmi viszonyai, mint szlovákiai kollégáiké. Ez utóbbi esetben akár 100.000 forinttal több jövedelmet vihet haza egy magasan képzett magyar állampolgár, mint a szomszédos országban élő többdiplomás társa. (392.000 vs. 297.000 Ft). A Workania által működtetett fizetés-összehasonlító portál szakértői 54 iparág átlagos jövedelmi viszonyait hasonlították össze a reprezentatív felmérésben. Az könnyen belátható, hogy miért vezetnek a szlovákok a fafeldolgozással és a bútorgyártással kapcsolatos szakmákban 24%-kal, de az a tény, hogy az egészségügy területén is 22%-al magasabbak az átlagjövedelmek, nehezen lenyelhető pirula a magyarok számára.

Az élet fintora – ehhez képest –, hogy a hazai gyógyszergyárakban lényegesen jobban lehet átlagosan keresni (307.000), mint ha Szlovák Köztársaságban (Slovenská Republika) végeznénk ugyanazt a munkát (292.000). Vannak persze szép számmal olyan szakterületek is, ahol Magyarországon versenyképesebbek az átlagjövedelmek, ilyen például leasing (313.000), a vagyon és életbiztosítások (280.000), valamint a további feldolgozás céljára előállított termékek értékesítése (234.000) nagyraktárakból és nagykereskedelem során.

Ez utóbbi területeken a legális magyar munkavállalók átlagos jövedelmei lényegesen magasabbak, mint szlovák kollégáiké. Elgondolkodtató „workaniás adat” az is, hogy a magyar közigazgatásban és államigazgatásban dolgozók átlagfizetései is megelőzik szlovákiai hivatalnokokét. A magyar minisztériumok és kormányhivatalok munkatársai pont tíz százalékkal több bért vihetnek haza a borítékokban, mint Pozsonyban.

A június végi kutatás során végül 480 konkrét pozíció átlagos jövedelmeit is egybevetették a kutatók. Majdnem mindenféle projektmenedzseléssel jobban lehet Magyarországon keresni, mint északi szomszédunknál, ez alól csak a HR (239.000), a munkaerő-fejlesztés, és a marketing, reklám és pr (254.000) a kivételek, azaz megéri munkát vállalni Szlovákiában, ha ez a szakterületünk. (Pszichológusként pont fordított a helyzet: hazánkban lehet jobban keresni!)

A legkiugróbb jövedelmi különbségek a két állam között az autószerelés és általában az autóipari szakmák terén található: itt 30% különbséget mutattak ki a Workania kutatói. Végezetül, ami a két egykori népi demokratikus ország két évtizedes kapitalista fejlődése után szinte százszázalékosan ugyanazt az átlagfizetést (158.000) adja: az a titkárok, titkárnők, adminisztrátorok és asszisztensek pozíciója. Az ő esetükben mindegy, hogy Szlovákiában, vagy Magyarországon veszik fel a fizetésüket…

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >