Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Prohászka Ottokár életének titkai Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 09.

ImageProhászka Ottokár püspökről tart előadást péntek este a híres Prohászka-kutató, Barlay Ö. Szabolcs atya Székesfehérváron. A program helyszínéül a Prohászka templom kápolnája szolgál a 18 órás mise után. Akit érdekel Prohászka Ottokár élete, ne halogassa tovább az előadáson való részvételt, hiszen a tíz részből álló "tanítás"-sorozat lassan a végéhez közeledik...

„Prohászka Ottokár a Székesfehérvári Egyházmegye legnagyobb kincse.” – véli Szabolcs atya, aki a legendás püspök születésének 150. évfordulójára emlékezve egy tíz részből álló előadás-sorozattal kedveskedik a híveknek. Az első alkalomra február 8-án került sor, amikor a helyi és a környékbeli közösségek tagjaival ellátogatott Prohászka sírjához, hogy „A keresztfához megyek” és a „Boldogasszony anyám” eléneklése után rövid imát mondjon. Ezt követően a Prohászka templom kápolnába vonult a gyertyás menet, ahol közel hetvenen hallgatták élvezetes beszámolóját a székesfehérvári püspök életéről.

Az előadás-sorozat a „Prohászka Ottokár életének titkai” elnevezést kapta, amely megegyezik Barlay Ö. Szabolcs legújabb könyvének címével. A kötet áprilisban jelent meg Magyarországon, s néhány hónap múlva már Amerikában is kapható lesz. A fordítást egy Kanadában élő magyar püspök vállalta el, a sokszorosítást pedig egy kolozsvári nyomda. A kiadvány további érdekessége, hogy Szabolcs atya eddigi könyveivel ellentétben – amelyekben Prohászka egy-egy talentumával foglalkozott – most az életszentség kerül a középpontba.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Az alkotó azt mondja, ez azért olyan kiemelkedő jelentőségű, mert a boldoggá avatás egyik feltétele, hogy megjelenjen egy kiskönyv az életszentségről, amit aztán a Vatikánnak be lehet mutatni. Prohászka boldoggá avatásáért pedig már régóta imádkoznak egyházmegyénkben (is) a katolikusok Spányi Antal megyéspüspök vezetésével.

„E könyv szükségképpen csonka” – olvasható a kötet tervezett bevezetőjében, hiszen négy fejezetből áll csupán. Szabolcs atya szerint legalább harmincra lenne szükség ahhoz, hogy kellőképpen kifejtse a témát. Idős kora miatt viszont felmerült benne, hogy bármikor agyvérzést vagy szívinfarktust kaphat, s műve félbemarad (lévén: idén 89 éves, s lendületéből nem veszítve még mindig folyamatosan misézik!). Ezért kénytelen volt 180 oldalba sűríteni mindazt, amit közölni akar olvasóival.

Az eredmény pedig egy rendkívül alapos, elmélyült gondolkozást és elemzést igénylő tanulmány lett. Ebből kifolyólag nem alkalmas arra, hogy változtatás nélkül befogadhassa az előadás hallgatósága. Így Barlay Ö. Szabolcs estjei során főként az érdekes, sokak által nem ismert élet-történetekről mesél majd.

Például arról, hogy az alig 17 éves Prohászka esztergomi felvételije során olyan gyönyörűen mondta el görögül Aranyszájú Szent János egyik halotti beszédét, hogy az őt meghallgató bíboros azonnal tudta, hogy egy kivételes ember áll előtte. (Hatvan évesen, amikor egy interjút készítettek vele, még mindig el tudta mondani hibátlanul a szöveget.) Bár Prohászka akkor még le sem érettségizett, a bíboros mégis eldöntötte, hogy majd Rómába küldi a pápai egyetemre, ahonnan néhány év múlva két doktorátussal (filozófiai és teológiai) tért haza az ifjú zseni. Híre eljutott a pápáig, disputáin pedig bíborosok vettek részt.

Aki további részletekre kíváncsi a legendás püspök életéből, az látogasson el kéthetente Szabolcs atya előadásaira a Prohászka templom kápolnájába, a 18 órás mise után. Például most pénteken. A utolsó, záró alkalom  június 28-án lesz, 10 órakor.

 
< Előző   Következő >