Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow „Nagy idők kis tanúja voltam”
„Nagy idők kis tanúja voltam” Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2023. május 15.
A Nádor utcából Kurucz Gyuri bácsi csemegeüzletéig, a Vörösmarty térre egykor hosszú út vezetett. A belváros üzleteinek kirakata, a kapualjban a fotográfus képei, az ablakokból kihallatszó muzsika mind vonzotta a gyermek figyelmét, így előfordult, hogy a zirci templommal szemben lakó Marika hiába indult el élesztőért délután, bizony aznap már nem készült el a kelttészta édesanyja konyhájában.

 

 

Nagy idők kis tanújaként a XX. század elején apácáktól tanulja a betűvetést és az olvasást, zászlót lengetett iskolatársaival az 1938-as ünnepségeken, majd a II. világháborúban húgával lövészárkot ás a Móri úton, házimunkát végez a Rác utcában elszállásolt tiszteknél, élelmet szerez családjának. Találkozik Kodállyal, Bory Jenővel.

A háborút követően családot alapít, férjével két leányt nevelnek fel, majd az unokák körül is segédkeznek. Ma, 95 évesen is szeretetteljes légkörben él családjában. Mindenkiről naprakészek az értesülései, ki, hol dolgozik, kinek mi éppen a kötelező olvasmánya az iskolában. Mint mondja, a rejtvényfejtéssel tartja karban elméjét.

Mindemellett a hosszú élet nélkülözhetetlen kellékének a humort és a levegővételt tartja. Gabrovics Józsefné Marika néni az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjában egy múlt századi fehérvári sétára invitálja a hallgatókat.  

 A legfrisebb epizód elérhető a  https://anchor.fm/fehervar    vagy a https://open.spotify.com/show/6UivQcpSxGjumUF8ILOsbY linken.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >