Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow A művészet a válasz – június 3-án BORN IN SZFVAR kiállítás a Bory-várban
A művészet a válasz – június 3-án BORN IN SZFVAR kiállítás a Bory-várban Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2023. május 31.
A székesfehérvári származású Nagy Bogi először mutatkozik be műveivel szülővárosában. Június 3-án, szombaton 17.00 órától a MÉHKASAULA és a Moiré Egyesület szervezésében BORN IN SZFVAR címmel nyílik meg első tárlata. Ekkor lesz látható először a Bory-vár új díszkivilágítása is. Az esemény részleteiről kedden délután a Bory-várban tartottak sajtótájékoztatót.

 

Nagy Bogi festő- és grafikusművész hosszú ideje Németországban él, ahol a Faber-Castell Akadémián szerzett diplomát képzőművész és grafikus szakon. Jelenleg Nürnbergben él és alkot, műveit viszont bemutatta már Spanyolországban, Dél-Koreában és Kínában is. Magyarországon először a Veszprém megyei Jásdon, a nagyszülei településén rendezett kiállítást, most pedig Szepesi Imre „Zöld” hívására érkezett a városba.

A sajtótájékoztatón az alkotó az ÖKK kérdésére elmondta, hogy a kiállítás ötlete először tavaly decemberben merült fel, majd néhány egyeztetés után februárban vált biztossá, hogy megrendezik. Ugyan székesfehérváriként ismerte a Bory-vár történetét, az inspirációt azonban nem csak a várral kapcsolatos ősélményeiből, hanem a különleges épületegyüttesről szóló irodalomból is merítette. „A mai napig nem hiszem el, hogy ez történik. Nagyon jó, hogy fehérvári születésűként visszatérhetek a szülővárosomba, és itt állíthatok ki. A gyökerek hazahúznak, és már most rengeteg pozitív élmény ért a kiállítással kapcsolatban.” – fogalmazott Nagy Bogi, aki a székesfehérvári mellett éppen Németországban is készül egy új kiállítással.

Ahogy fogalmazott, a Százoszlopos udvarban elhelyezett installációval, melyekben a művészetek változatos üzenete köszön vissza, mindenkit szeretne megszólítani. „A Bory-vár önmagában mindenkit bevonz, azonban nem csak a várat, hanem azt is szeretném bemutatni, hogy mit lehet még kihozni belőle.” – nyilatkozott az alkotó, aki mindenkit arra ösztönöz, hogy látogasson ki szombaton a Bory-várba és merüljön el a Pop-Art művészetek világában.

A festményeken és installációkon túl élő performanszok, DJ-szettek és interaktív alkotás is lesz – részletezte a programot Szepesi Imre „Zöld”, a BORN IN SZFVAR szervezőjeként. Az interaktív jelleget az adja majd, hogy az installációknál is használt fényes, aranyszínű anyagot a vár több pontján is elhelyezik majd, ezekre pedig mindenki saját üzeneteit, alkotásait ráírhatja, rárajzolhatja. Hozzátette, a művészetek kedvelői mind a Százoszlopos udvarban, mind az Elefánt udvarban minőségi zenét hallgathatnak, a Vagyóczky-teremben pedig Nagy Bogi festményeit is megcsodálhatják.

Kovács Andrásné, Bory Jenő unokája elmondta, hogy a BORN IN SZFVAR a Bory-vár életében is nagy jelentőségű, hiszen a kiállításon mutatják be a közönségnek először az új díszkivilágítást. Ahogy fogalmazott, a várban évről évre számos újítást eszközölnek, ilyen a különleges hangulatot kölcsönző díszkivilágítás is. Felidézte, hogy nagyszülei végrendeletükben rögzítették: a Bory-vár teret kell adjon a vár szellemiségének megfelelő művészeti rendezvényeknek, a BORN IN SZFVAR pedig maximálisan megfelel ennek a feltételnek.

A BORN IN SZFVAR június 3-án, szombaton 17.00 órától nyitja meg kapuit. A program 17.30 órakor beszélgetéssel kezdődik, melynek során az alkotó betekintést enged a kiállítás titkaiba, majd 18.30 órától a Vagyóczky-teremben hivatalosan is megnyitják a tárlatot. 20.00 órától tombolát rendeznek, melyen az installációk elemeit lehet megnyerni, az estet pedig a Bory-vár utcafronti homlokzatának látványos fényfestése zárja.

Az eseményre egységesen 1500 forintos áron válthatnak belépőt a látogatók. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

 

 
< Előző   Következő >