Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ismét Borsófesztivál lesz Szárazréten – ingyenesen lehet nevezni a főzésre Nyomtatás E-mail
Írta: Harcos Edina   
2023. június 02.
Idén már a nyolcadik Borsófesztivált rendezi meg a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A hagyományos közösségi esemény helyszíne ebben az évben is a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar, időpontja június 10., szombat. A szervezők gyerekprogrammal és szórakoztató műsorral is készülnek a 10 órakor kezdődő eseményre, amelyre június 7-ig lehet jelentkezni.

 


Első alkalommal 2015-ben találkoztak Szárazréten a zöldborsó „hívei”: a borsófesztivál ötletgazdája, a rendezvény sorsát azóta is szívén viselő Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke volt. Az első alkalmon még csak néhány család főzött együtt, de a jó hangulatú rendezvény híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek, hogy megmutassák: borsóból bármit is lehet főzni.

A rendezvény helyszínén a szervezők biztosítják a zöldborsót, a főzőhelyet, a tűzifát, a sörpadot és az asztalt. Minden egyebet, ami a főzéshez kell – a bográcsot, a fűszereket, a tálaláshoz tálat, a kóstoláshoz tányért, evőeszközt, poharakat stb. – a főzőknek kell magukkal hozniuk. Az immár nyolcadik Borsófesztiválon hagyományosan bármit lehet sütni-főzni zöldborsó felhasználásával, a lényeg, hogy az étel a helyszínen készüljön. A borsós ételek mellé a Damniczki Cukrászda hozza a desszertet: a rendezvény résztvevői délben fagyikat kóstolhatnak.

A háromtagú zsűri – Boda János gasztronómus, Hermanné Nagy Veronika, a Hatpöttyös Étterem vezetője és Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője – az első három helyezettet jutalmazza egy-egy serleggel, ezen kívül különdíjat kap a legszebben tálalt, illetve a közönség által legfinomabbnak ítélt étel készítője is.

Az esemény helyszíne a közösségi központ tágas, szép kertje, ahol játszótér is található, de a gyerekek számára ügyességi versenyt is kínálnak a szervezők. A nap során Unyi József hangulatos aláfestő zenét szolgáltat, és az eseményt szórakoztató műsor is színesíti: előbb a Pátkai Jómadarak Baráti Társaság, majd a Maya Trió műsorát hallhatja a közönség.

Hatodik alkalommal, ezúttal rendhagyó módon szervezi meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Gyereket a magasba! rendezvényét, idén ugyanis flashmob formájában lehet csatlakozni hozzájuk, ezzel is kiállva amellett, hogy a gyerek örök érték, és a jövőnket jelenti. Az esemény székesfehérvári helyszíne a VIII. Borsófesztivál lesz – 11.00 órakor indul a SZÉNA Egyesület A Családokért szervezésében megvalósuló flashmob, amelynek mottója: Körülöttünk forog a világ! Ezzel is utalnak arra, hogy szülőként a gyermek, a gyermeknek pedig a szülő jelenti az egész világot. A flashmob alapjának számító körtánc is ezt hivatott kifejezni, melyet a mozgalom Youtube-csatornáján lehet megtalálni, és az érdeklődők onnan tudják ellesni a mozdulatokat.

A helyszínen 10–14 óra között a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti tanácsadást tart, ökológiai lábnyomszámítást végez, öko játékokat és napelemes eszközöket hoz, ásott és fúrt kutak nitritszintjét méri. A frissen vett vízmintákat félliteres tiszta, ásványvizes palackban várják.

A Borsófesztiválra nevezési díj nincs, jelentkezni az ötletgazda-szervezőnél, Szöllősi Istvánnénál lehet a +3620/321-8998-as telefonszámon vagy a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen. Jelentkezési határidő: 2023. június 7., szerda Részletes program:

10.00 A főzőverseny kezdete
10.00-tól Unyi József muzsikál a főzőknek
11.30 A Pátkai Jómadarak Baráti Társaság műsora
12.00  Fagylaltkóstoló a Damniczki Cukrászda jóvoltából
13.30 A Maya Trió műsora
14.15 Eredményhirdetés

Napközben: borsófejtő verseny a gyerekeknek

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >