Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Éltető kertek – környezeti nevelés a legkisebbeknek Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2023. június 02.
Idén is folytatódik az Éltető kertek óvodás program. A nyolc önkormányzati és két magánóvoda részvételével zajló programon a kicsik gondozhatják fűszernövénykertjüket, valamint megismerkedhetnek a kertek izgalmas világával. A programot csütörtökön a Hosszúsétatéri Óvodában ismertették.

 

 

Immár tíz óvoda részvételével folytatódik a másfél évvel ezelőtt elkezdett Éltető kertek óvodai edukációs program. A kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek már egészen fiatalon, ovis korban megismerkedhessenek a növények és a kertek fontosságával, valamint ismereteket szerezhessenek ezek gondozásáról és hasznosításáról. Az Éltető kertek keretében a gyerekek játszva, tapasztalatszerzés útján ismerkednek meg a növényekkel és az egészséges életmóddal. A növényeken túl az évszakok, valamint az éghajlati sajátosságok is fontos szerepet kapnak a foglalkozásokon. Csütörtökön délután a Hosszúsétatéri Óvodában sajtónyilvános eseményen mutatták be a program részleteit.

„A gyerekek élvezik ezt a programot, és nagyon sok olyan ismerettel gazdagodnak, amit – akár fizikai korlátok miatt – a lakókörnyezetükben nem kaphatnak meg. A környezeti nevelés rendkívül fontos, és nem lehet elég fiatalon elkezdeni. Ezért örülünk, hogy számos óvoda csatlakozott a programhoz.” – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester a Hosszúsétatéri Óvoda függőleges fűszernövénykertjénél. Elmondta, hogy a Közgyűlés döntésének értelmében az Önkormányzat 3 millió forinttal támogatja a programot, melynek köszönhetően valamennyi, az Éltető kertekben résztvevő óvoda udvara fűszernövénykertekkel bővül. Köszönetét fejezte ki a szervezőknek, valamint valamennyi intézményvezetőnek és óvodapedagógusnak, akik örömmel vesznek részt a programban.

A gyerekek nem csak gondozzák, hamem szeretettel fel is használják ezeket a fűszernövényeket a napi étkezéseik során – tájékoztatott Gáspár Edit, az Éltető kertek ötletgazdája. Mint elhangzott, az ovisok rendszeresen gazdagítják a saját kiskertjükben termelt metélőhagymával a tízóraijukat, de készítettek már mentás limonádét, valamint az őszi tökfőzelékhez kaprot is felhasználtak. Gáspár Edit elmondta, hogy a függőleges kerteknek fontos szerepük van a gyermekek személyiségfejlesztésében is. „Az óvodapedagógusokkal és a szülőkkel a világ széles megismerése felé tereljük a gyermekeket, aminek a kertészkedés egy kiváló módszere. Igazodunk a gyerekek életkori sajátosságaihoz: dörzsöljük, szagoljuk a növényeket, így közvetlen tapasztalatszerzés útján ismerkedhetnek meg velük.”  - nyilatkozott Gáspár Edit, aki elmondta, kis helyigényű, jellemzően kártevőknek ellenálló növényekkel ültették be a függőleges kerteket.

Tóth Ildikó, a Hosszúsétatéri Óvoda igazgatója az Éltető kertek népszerűségéről számolt be. A gyerekek kezei között jelenleg citromfű, menta, oregánó és metélőhagyma nevelkedik, melyeket rendszeresen használnak fel az étkezésekhez. Az óvodaigazgató elmondta, hogy a gyermekek felelősséggel állnak a növényekhez, különleges figyelemmel óvják, gondozzák őket. A függőleges fűszernövénykert jelenleg a bejáratnál van, így nem csak a programban résztvevő csoportok, hanem minden gyermek és szülő napi szinten találkozhat a szorgos kezek munkájának eredményével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >