Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Elkezdődött a 94. Ünnepi Könyvhét
Elkezdődött a 94. Ünnepi Könyvhét Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2023. június 06.
Hétfőn délután László Boglárka A Bánlaky-örökség című regényének bemutatójával kezdetét vette a 94. Ünnepi Könyvhét Székesfehérváron. A héten a Vörösmarty Mihály Könyvtár valamennyi intézményében könyvbemutatók, író-olvasó találkozók és beszélgetések várják az érdeklődőket, szombaton pedig a Könyvheti Piknik lesz sok-sok érdekes meghívottal és programmal a Bartók Béla téren.

 

Hétfőn a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében sajtótájékoztatón ismertették a 94. Ünnepi Könyvhét, köztük a Könyvheti Piknik izgalmas fehérvári programjait. A Vörösmarty Mihály Könyvtár idén is úgy állította össze a kapcsolódó rendezvényeket, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt. Az aktivitásokhoz csatlakozott az Aranybulla Könyvtár is, akik nem csak a Könyvheti Pikniken, de a június 7-én, szerdán 17.00 órától folytatódó Aranyat érő beszélgetéssekkel is csatlakoznak a rendezvényhez. A június 14-ig tartó Ünnepi Könyvhét zászlóshajóját idén is a Könyvheti Piknik jelenti, ahol egész nap változatos programok várják a résztvevőket a Bartók Béla téren. Június 10-én, szombaton 10 órától játszóház, irodalmi totó, író-olvasó találkozó, majd a nap zárásaként 18.00 órától Gyimesi Emese előadása várja az irodalomszeretőket, amelyben Szendrey Júlia életét és irodalmi pályáját mutatja be, Karrier és család címmel. A nap során könyvvásárlásra is lesz lehetőség: árusít többek között a Fejér Megyei Levéltár, a Szent István Király Múzeum, a Vörösmarty Társaság, valamint a Líra könyvesbolt is.

Örömteli, hogy az idei évben is gazdag programok várják a könyvek kedvelőit Székesfehérváron – fogalmazott a sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy számos program a fiatal olvasókat is megcélozza. „Nagy öröm, hogy az Ünnepi Könyvhéten és a Könyvheti Pikniken székesfehérvári alkotók, újságírók is aktívan részt vesznek, így a város kulturális életének egy újabb része tud bemutatkozni. Ezek a szerzők köztünk élnek, olvassuk a műveiket és hallgassuk meg a beszélgetéseiket!” – nyilatkozott az alpolgármester, aki mindenkit arra buzdított, hogy látogassanak el az Ünnepi Könyvhét rendezvényeire, valamint vegyenek részt a Könyvheti Pikniken szombaton.

Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója elmondta: igyekeztek úgy összeállítani a 94. Ünnepi Könyvhét programját, hogy minden tagintézménybe jusson rendezvény. Kiemelte, hogy idén is nagy figyelmet fordítanak a június 10-én, szombaton megrendezésre kerülő Könyvheti Piknikre. 10 órától egészen 18.00 óráig zajlanak majd a programok: író-olvasó találkozó, könyvbemutatók, játszóház és kvíz is várja az érdeklődőket. „Nagyon szép lett a felújított Bartok Béla tér, a tavalyi évben volt az első alkalom, hogy kitelepülhettünk a már hagyományosnak mondható Könyvheti Piknikkel. Aki a Belvárosban jár, látogasson el a rendezvényre, hiszen egész nap számos programmal várjuk a látogatókat.” – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, a könyvhéttel átfedésben a 22. Gyermekkönyvnapok programjai is zajlanak, melynek keretében a fehérvári iskolások zártkörű előadásokon vesznek részt a könyvtárban.

Nagyon örülünk, hogy ismét meghívást kaptunk a Könyvheti Piknikre. Együttműködve olyan programokat adhatunk az ide látogatóknak, melyekkel felhívhatjuk a figyelmet az olvasásra és az irodalomra – fejezte ki örömét Csiszárné Mahler Mónika, az Aranybulla Könyvtár igazgatója. Ahogy elhangzott, az Aranybulla Könyvtár az Aranyat érő beszélgetéseken túl a Könyvheti Pikniken is aktív résztvevő lesz: irodalmi totóval, valamint kézműves programokkal is készülnek. Utóbbi érdekessége, hogy ezúttal a Városháza felújítása során használt Aranybulla Emlékév molinóból könyvjelzők készülnek.

A 94. Ünnepi Könyvhéten lesz többek között történelmi előadás a trianoni döntéshez kapcsolódóan, bemutatják a Dharma, a Nyuszi, süni és ami mögöttük van, valamint a Cápák és ceruzák köteteket, továbbá Murányi Lajos legújabb kötetét a Fejér Megyei Olvasó Társaság könyvtára címmel. A rendezvény utolsó napján a Madách Színház online előadásait nézhetik meg az érdeklődők. A teljes programot korábbi közleményünkben ide kattintva, valamint a könyvtár honlapján érhetik el.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >