Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál
Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2023. június 08.
Utcaszínház, koszt-kvártélyért Petőfi verseket szavaló „vándorszínészek”, improvizációs fesztivál Petőfi-témakörben és még számos, a reformkori színjátszást idéző esemény várja az érdeklődőket a Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztiválon. A Szín-Tér Egyesület a Vörösmarty Színházzal karöltve szervezi meg a háromnapos eseményt Székesfehérváron június 8-a és június 10-e között.

 

 

Ha egy magyar embert álmából felkeltenek, és azt mondják neki, hogy gyorsan mondjon egy költőt, a többség biztosan azt fogja rávágni: Petőfi! Nem is csoda, hiszen alakját a március 15-i nemzeti ünnepen már óvodás kortól megidézzük. A reformkori forradalmárról, illetve a szerelmes Petőfiről már egészen sok mindent tud egy magyar iskolába járó fiatal, még a határon túl is. A vándorszínész Petőfiről azonban már nem tudnak olyan sokat. A Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztiválon arra törekednek a szervezők, hogy a költő születésének bicentenáriumán Petőfinek ezt az oldalát is megmutassák, hiszen naplórészlete, illetve a korabeli Szabó-féle társulat tagjai részletesen is leírták a reformkori Székesfehérvárt és annak közönségét.

A szervezők saját élményanyagra épített, bevonó jellegű részvételi programokat találtak ki annak érdekében, hogy bárki megfogalmazhassa magának a saját Petőfi-képét, az „Én Petőfim”-et, műfaji és formanyelvi megkötés nélkül – tudtuk meg Nagy Judittól, az egyesület elnökétől. Mint mondta, alapvetően két szálon indultak el: egy előadóművészeti (lehet verses, színházi, zene, tánc) és egy kreatív multimédiáson. A Szín-TÉR Egyesület a Vörösmarty Színházzal karöltve Fejér vármegyei és Székesfehérvár határon túli testvérvárosaiban élő diák- és ifjúsági csoportokat hívott meg, hogy a Petőfi-emlékévben létrehozott színművek feldolgozását, rövid átiratait hozzák el színpadi, illetve előadói műfajok határterületeit feszegető produkciók formájában. Továbbá arra inspirálták Székesfehérvár és a vármegye fiatal lakosságát, hogy rövid, egy-másfél perces kreatív videókban mondják, mutassák be „Az én Petőfim” címmel a saját Petőfi-képüket.

A fesztivál névadója maga Petőfi, aki a korabeli leírások szerint színészi álneveken (Dalma, Örömfy, Hyllarus), egyebek mellett Pönögei Kis Pál néven is játszott Székesfehérváron, a Pelikán Fogadóban Szabó János színigazgatása alatt. A társulat az egykori Pelikán Fogadóban szállt meg, amely helyszín saját és más színészek naplójában is szerepel. A helyén ma a Vörösmarty Színház üzemeltetésében stúdió-, avagy fészekszínház, azaz a Pelikán terem működik. A csütörtökön induló négynapos eseménynek az egykori Pelikán Fogadó és udvara, Székesfehérvár utcái és a Belváros, valamint az Igéző terei adnak otthont.

A fesztivált június 8-án, csütörtökön 17.30 órakor nyitják meg az Igéző előtt utcaszínházi jelenet installációval, majd a Vörösmarty Színház előtt tartott Színházi Olimpia megnyitóját követően, 18.30 órakor vezetett séta indul a Pelikán teremig Váci Márk várostörténésszel. 19 órától a Petőfi Rock szerepel műsoron, majd 21 órakor kezdődik Az én Petőfim pályázatra érkezett kisfilmek vetítése.

Június 9-én, pénteken 16 órától a Szabad Színház utánpótláscsoportjainak moderálásban a Legyél Te is Vándorszínész! interaktív programmal folytatódik a fesztivál. Itt a székesfehérvári és más településekről érkező diákok, valamint a közönség kedvenc Petőfi-versei és jelenetei láthatók, mint az eszéki Dörömb Színpad előadása következik. 17.30 órakor indul az Élőképes krónika, a Szabad Színház zenével kísért utcaszínházi előadása a Vörösmarty Színháztól a Zombori akusztik közreműködésével, míg 19 órakor a Hungaricum Zenekar koncertje kezdődik az Igéző előtti kis téren, a Mátyás-emlékműnél. 20 órától Gondűző borocska mellett címmel a Pápai Szó-Kép Színpad előadása lesz az Igézőben.

A szombati program június 10-én az Élőképes krónikával indul 15.30 órakor a Vörösmarty Színháztól, majd 17 órakor kezdődik a Petőfi Improvizációs Fesztivál az Igéző előtti téren. 19 órától Ki vagyok én? - Rózsák Petőfi koszorúiból címmel koncertszínházzal várja a hallgatóságot a várpalotai Zenével írt történelem Egyesület. A fesztivál egy közösségi felolvasóesttel zárul: 20.30 órakor a Fiatal Drámírók Háza, a Szabad Színház társulata és utánpótlás csoportjai, valamint a közönség közreműködésével az Igézőben olvasnak fel kortárs műveket.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >