Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow 25 milliárd forintos fejlesztés Székesfehérváron
25 milliárd forintos fejlesztés Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2023. június 15.
DENSO új, kapacitásbővítő beruházásának köszönhetően az autóipari beszállító vállalat elektromos, illetve hibrid meghajtású járművek alkatrészeinek gyártására szakosodott divíziót hoz létre Székesfehérváron. A 25 milliárd forintos fejlesztést az állam 3,6 milliárd forinttal támogatja, amellyel 55 új munkahely létrehozását és 135 fő átképzését is segítik – hangzott el azon a hétfői budapesti sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szincsák Attila, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. alelnöke, valamint Vargha Tamás és Törő Gábor, Székesfehérvár országgyűlési képviselői.

 

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja a DENSO új, kapacitásbővítő beruházását – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter és a DENSO Gyártó Magyarország Kft. alelnöke, Szincsák Attila megbeszélését követően elhangzott, hogy az autóipari beszállító vállalat elektromos, illetve hibrid meghajtású járművek alkatrészeinek gyártására szakosodott divíziót hoz létre Székesfehérváron.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető szólt arról, hogy az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, de ez sem tudta lelassítani az autóipar forradalmi megújulásának visszafordíthatatlan és hosszú távú folyamatát. „Azzal, hogy az elektromos autóipar képében teljesen új iparág jön létre, egy új és rendkívül éles verseny is elkezdődött, hiszen mindenki tudja, hogy a jövőben igazából azok az országok tudnak erősek lenni, azok tudják fenntartani a gazdasági növekedési pályájukat, amelyek az új elektromos autóipar beruházásait magukhoz tudják vonzani. " – figyelmeztetett Szijjártó Péter.

Leszögezte, hogy a kormány mindent megtett ezen cél érdekében, és ezek az erőfeszítések eddig sikerrel jártak, amiben a keleti nyitás stratégiája is kulcsszerepet játszott, miután a szektorban létrejövő beruházások jelentős része Ázsiából érkezik. Szijjártó Péter üdvözölte, hogy a magyar autóipar termelési értéke tavaly nem csupán átlépte a 10 ezer milliárd forintos lélektani határt, hanem 12 ezer milliárd forinttal hatalmas rekordot döntött. Ez tizenkét év alatt három és félszeres bővülést jelent, s 2023-ban újabb 33 százalékos növekedést jegyeztek fel, miközben az ágazatbeli exporthányad továbbra is 90 százalék felett van – közölte. Hangsúlyozta: a Magyarországra érkező autóipari beruházások eközben egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek és egyre magasabb technológiai színvonalat követelnek meg, így hozzájárulnak a gazdaság dimenzióváltásához is. Emellett pedig illeszkednek abba a stratégiába, amelynek célja, hogy hazánk nélkülözhetetlenné váljon az európai gazdaság jövőbeli működése szempontjából legfontosabb iparágban – emelte ki. „Jelenleg Kínával, Németországgal és az Egyesült Államokkal versenyzünk a minél több kapacitásért és a minél jobb teljesítményért az elektromos autóipar terén." - fogalmazott.

Magyarországon immár több mint kétszáz japán vállalat működik, nagyjából 30 ezer embernek adva munkát. A kétoldalú kereskedelmi forgalom az idei első negyedévben mintegy 43 százalékkal emelkedett. A DENSO új, 25 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása Székesfehérváron 55 új munkahely létrehozását és 135 fő átképzését is segíti.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >