Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Jankovics György - a Szakma Kiváló Tanulója
Jankovics György - a Szakma Kiváló Tanulója Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. április 29.

ImageA Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központjának tanácskozó termében ritka esemény szemtanúi lehettek ma délelőtt a meghívott vendégek. Ekkor köszöntötték ugyanis Jankovics Györgyöt, az intézmény utógondozói ellátott fiatalját, aki a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen II. helyezést ért el.

Image
Fotó: Temesvári Márta
„A napi tennivalók forgatagában szívet melengető a mai esemény.” – mondta az ünnepség kezdetén Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója – „Jankovics György, intézményünk utógondozói ellátottja a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen igen magas helyezést ért el. Országos második lett, amely eredmény mentesíti őt az év végi szakmunkás vizsga letétele alól. Ezért a teljesítményért sokat kellett tennie a tanároknak, nevelőknek, gondozóknak, de különösképp Gyurinak.”

De hogyan is indult ez a sikertörténet itt, az intézmény keretei között? Jankovics György 2000-ben került a Fejér Megyei Lakásotthon Hálózat Árpád utcai házába. Ekkor hatodik osztályos volt. 2003-ban jelentkezett Dunaújvárosba, a Dunaferr Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolába, méghozzá Gépész szakra. A sikeres felvételi után elvégezte a 9. és a 10. osztályt is. 2005-ben átkerült az intézmény utógondozói otthonába. 2006-ban szakmát választott: a fémforgácsolást. 2007 nyarán gondozói úgy ítélték meg, hogy jó magaviselete és kiváló szorgalma miatt éretté vált egy szabadabb, kevésbé kötött ellátási formára. Így átkerült a Bem utcai külső férőhelyre. 2008-ban – nevelői biztatására - elindult a szakma kiváló tanulója versenyen. Az elődöntőben 6. helyezett lett és bekerült az országos döntőbe, ahol második helyezést ért el. 2008 márciusában így befejezhette tanulmányait és megszerezte szakképzettségét.

„Ez a tényszerűség.” – zárta szavait Deresné Tanárki Mária – „Azt viszont csak az érintettek tudják, hogy mennyi segítés, törődés, bíztatás van emögött. Elismerés Gyuri szorgalmáért és kitartásáért, ami elvezette idáig.„ Ez a hittel teli kitartás példamutató minden intézetben nevelkedő gyermek számára (is). Mert nekik sokkal több erőre van szükségük ahhoz, hogy céljaikat elérjék. A legfontosabb számukra ugyanis az, hogy szeretetet találjanak. Adni és kapni. Erről szóltak az ünnepség során elhangzott versek is, amelyeket a helyi gondozott fiatalok adtak elő: Szabó Lőrinc „Ima a gyermekekért” című költeménye, illetve Ady Endrétől a „Szeretném, ha szeretnének”.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >