Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
„Tanárként, alkotóként teljes életet éltem” – In memoriam Szakál Antal Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2023. július 11.
Újabb veszteség érte Székesfehérvár kulturális életét. Életének 90. évében elhunyt Szakál Antal képzőművész és tanár.

 

 

Szakál Antal képzőművész és tanár 1933-ban született Cservenkán, Nyugat-Bácskában egy kis tanyán. 1944-ben került át a család Magyarországra. Az élet a Somogy-Tolnai dombság lankái között szelíden megbúvó somogyi falucskában, Törökkoppányban folytatódott. Az erdőkkel és rétekkel gazdagon tarkított vidéken töltött gyermekévek meghatározóak voltak művészi pályáján. A dunántúli állomást követően Kalocsára került. Iskolái elvégzése után Budapesten vállalt munkát.

A művészetek iránti vonzalom egyre erősödött. Az Operaházban díszletfestőként dolgozó tehetséges fiatalembert beiskolázták a Képzőművészeti Főiskolára, amelyet azonban egy év után – nehéz anyagi körülményei miatt – abba kellett hagynia. Főiskolai diplomáját Pécsen szerezte meg földrajz-rajz szakon, majd később elvégezte a testnevelés szakot is.

Friss diplomásként került a dégi Festetics-kastélyban működő gyermekotthonba, ahol nyolc éven át tanította, nevelte a magára maradt, elhagyatott sorsú gyerekeket, és később is törődött a lakásotthonban élőkkel, segítette őket.

Tanári pályája során Székesfehérvárra kerülve több évtizeden keresztül tanította a diákokat a művészet és a mozgás szeretetére. Nyugdíjba vonulását követően tevékenyen részt vett a város életében. Alkotótáborokat szervezett és vezetett több évtizeden át. Vezetője volt a Szent György Társaságnak, amelynek művészei munkájukkal rendszeresen segítették a rászoruló gyermekintézményeket. Jókedvet, derűt sugárzó alkotásai a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház falait díszítve enyhítenek a betegek fájdalmán. A művésztanárt több művészgeneráció vallja mesterének.

Festészet mellett művelte a képzőművészet többi ágát is, mint például a kisplasztika és a dombormű-készítés. Székesfehérvár utcáin, intézményeiben járva azon alkotásaival is találkozhatunk, amelyekkel a nagy elődöknek állított emléket. Nevéhez kötődik Cseh István, Frim Jakab, Wass Albert és többek között Sobor Antal emléktáblája is.  Munkásságát Székesfehérvár 2008-ban „Székesfehérvárért”, 2013-ban „Pro civitate” díjjal ismerte el.

„Hintsd el a szeretet magját és boldogságot fogsz aratni!” – vallotta Szakál Antal, aki 60 éves pedagógusi pályafutása alkalmából adott interjújában így foglalta össze a maga mögött hagyott évtizedeket: „Tanárként, alkotóként teljes életet éltem.” Az életművével, a közösségért tett cselekedeteivel példát mutató Tanár úr, Tóni bácsi emléke az alkotásaiban, a tanítványai és a művészetkedvelők szívében és a székesfehérváriak közös emlékezetében él tovább.

 

 
< Előző   Következő >