Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Fizetés nélkül, szívből – tízéves a Fehérvár Lionz Ultimate Frizbi csapata Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2023. július 25.
Tíz éve színesíti a székesfehérvári sportpalettát a Fehérvár Lionz Ultimate Frizbi csapata. A látványos sportág képviselői minden héten kétszer edzenek a Takarodó úti First Fielden, szorgosan készülnek az ősszel folytatódó NB II-es bajnokságra, amit jó eséllyel meg is nyernek. Az ÖKK stábja a csapat csütörtöki edzésén járt, és beszélgetett Misi Anettel korábbi elnökkel, valamint Gyöngyösi Bence elnökségi taggal az együttesről és a sportágról.

 

A Fehérvár Lionz Ultimate Frizbi csapata baráti szerveződésből nőtte ki magát sportegyesületté. Tették ezt egy olyan sportágban, ami Magyarországon abszolút rétegsportnak számít, ennek ellenére jelenleg is stabil, több mint húsz fős kerettel készülnek az őszi mérkőzéseikre. A Lionz gyakorlatilag egész évben edz, hiszen a bajnokságok márciustól késő őszig tartanak, mindössze egy nyári szünet szakítja meg a menetelést, téli időszakban pedig teremben folytatják a gyakorlást. A nyári felkészülés egyik edzése előtt az ÖKK Misi Anettel, a csapat korábbi elnökével, valamint Gyöngyösi Bence játékossal és elnökségi taggal beszélgetett a sportágról és a fehérvári frizbiről. Misi Anettet egyébként Gyöngyösi Bence testvére, Gyöngyösi Gergő váltja az elnöki poszton.

Mielőtt azonban jobban megismerkednénk a székesfehérvári frizbisekkel, fontos kitekintést tenni a sport globális és magyarországi helyzetére. A frizbit, vagy más nevén repülő korongot sokan egész egyszerűen a strandokról ismert játékfrizbivel azonosítják, azonban a versenyszerű, ultimate szabályrendszerben játszott játék ennél jóval összetettebb. Az ultimate-t jellemzően füves vagy műfüves, szabadtéri pályán játssza csapatonként hét ember, akik az egymással való fizikai kontaktus nélkül próbálják meg eljuttatni a korongot az ellenfél célterületére. A sportág több évtizedes múltra tekint vissza, az 1960-as évek Amerikájában bukkant fel először, majd az 1970-es évektől lett igazán népszerű csapatsport az Egyesült Államokban. Magyarországon 1992 óta van jelen, a hazai válogatott pedig jelenleg is az írországi Európa Bajnokságon küzd azért, hogy bekerüljön a kontinens legjobb húsz csapata közé.

Magyarországon az NB I-es bajnokságban nyolc, az NB II-ben öt csapat játszik. Évekig a Lionz is az NB I-ben szerepelt, azonban egy kisebb kihagyás miatt idén az NB II-ben kellett újrakezdeniük. Misi Anett, a csapat játékosa és korábbi elnöke elmondta: ezen a szinten könnyen nyerik mérkőzéseiket, eddig valamennyi meccset 13-0-ra sikerült behúzniuk. Ez az év leginkább a fiatalok, újoncok beépítéséről szól, akik a rutinos játékosokkal együtt jövőre már az NB I-ben szeretnének bizonyítani. A jelenleg több mint húsz fős keret a mixed, tehát mindkét nemet felvonultató divízióban játszik. A bajnokságon túl az együttes idén is sikerrel rendezte meg a Frisbeach tornát a gárdonyi Sportbeach-en.

A Lionz hosszú, változásokkal és nehézségekkel teli utat járt be idáig. A Bregyóban kezdték, majd következett a Köfém rögbipálya, majd a Takarodó úti MÁV Előre pálya felújítása óta a First Fielden tartják edzéseiket és mérkőzéseiket. Ezen a pályán igazi otthonra lelt a csapat, megfelelő körülmények között rendezhetnek edzéseket és mérkőzéseket, az ellenfelek is szívesen jönnek ide játszani. Az együttes a folytatást is itt tervezi, azonban lévén a frizbi rétegsport, nincsenek egyszerű helyzetben. Folyamatosan várják a támogatók és szponzorok jelentkezését. Ugyan a felszerelések nem kerülnek csillagászati összegekbe, az utazások, a mérkőzések rendezése mind-mind nagy kiadást jelent az együttes életében.

A szponzorokon túl természetesen a sportolni vágyókat is szívesen látják, ebben a több szempontból is különleges sportágban. „A többi sportághoz képest lényeges különbség, hogy itt nincsen bíró. A játékosok egymás között tárgyalják meg a vitás eseteket. Következésképp nincs szándékos szabálytalanság sem. Ez az úgynevezett Spirit of the game.” – emeli ki Misi Anett, aki szerint a Spirit of the game az, ami igazán megkülönbözteti a frizbit a többi látványos sporttól. Érdekesség, hogy a csapatok nem csak a győzelmeikért kapnak pontokat, de külön tabellán vezetik a Spirit-pontszámokat is, a frizbiben pedig kifejezetten szégyennek számít az alacsony helyezés ebben a kategóriában. Nagyobb téttel bíró, nemzetközi versenyeken, vagy éppen az amerikai profi bajnokságban vannak úgy nevezett observerek (megfigyelők), akik segíthetnek egy-egy vitás kérdés döntésében, azonban ők sem a klasszikus játékvezetői minőségben vannak jelen.

Az ÖKK kérdésére Misi Anett elmondta: a fejlett mozgáskultúra, az atletikusság és a csapatsportokban való jártasság előny, de nem feltétel a csapathoz való csatlakozáshoz. Feltétel azonban a sportághoz való elhivatottság, a kitartás és a fejlődni akarás. Annál is inkább, hiszen, ahogy a beszélgetésből kiderült, ez nem az a sportág, ahol a milliós fizetések és hatalmas szponzori szerződések ütik a játékosok markát. A sportág szellemiségébe ez talán nem is férne bele, a korábbi elnök véleménye szerint pedig nem muszáj fizetést kapni és élsportolónak lenni, hogy látványos játékot tudjon produkálni egy csapat. Hozzátette: jó szívvel ajánlja a sportágat azoknak a lányoknak, akik szeretnek focizni, lévén itt is hasonló mennyiségben kell futni és az összjáték is ugyanolyan fontos, mint a labdarúgásban.

A Lionz tehát a tizedik jubileuma után is aktív, nagy terveik vannak, melyeket lépésről lépésre szeretnének megvalósítani. Továbbra is szeretnék megrendezni a Frisbeach tornát, kupanapokkal, toborzókkal és iskolai programokkal tervezik népszerűsíteni a sportágat. A szeptembertől folytatódó NB II-es bajnokság után jövőre az NB I-re készülnek, ahol a következő néhány évben a legjobb négy csapatba szeretnének bekerülni. Az is cél, hogy az együttes ne csak a mixed divízióban, de külön  a férfi, a női, valamint az utánpótlás korosztályokban is tudjon csapatot indítani. A nemzetközi szereplés egyelőre távolinak tűnik, azonban egy NB I-es bajnoki címmel már ki lehetne tekinteni az európai szintére, és ki tudja, a következő kerek évforduló előtt ez akár meg is történhet.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >