Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Újabb hatvan milliárd forintot vonnak el
Újabb hatvan milliárd forintot vonnak el Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. július 08.

Image"A kormány a Valutaalap kérésének megfelelően ismét feláldozza az egészségügyet, s újabb hatvan milliárd forintot von el a területtől." - mondta Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa az egészségügyi minisztérium budapesti épülete előtt rendezett civil demonstráción. Pesti Imre a Hazárdjáték az egészségügyben című rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az egészségügy haldoklása 2006-ban megkezdődött, és 2009-re be is fejeződik. Kiemelte: a Gyurcsány-Bajnai-kormány, illetve a Molnár Lajos-Horváth Ágnes-Székely Tamás trió semmiben sem különbözik egymástól.

 

"A magyar kormányzat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérésének megfelelően most ismét feláldozza az egészségügyet. Jelen körülmények között úgy tűnik, hogy újabb hatvan milliárd forintos forráskivonásra kell számítani." - tette hozzá.

Pesti Imre felhívta a figyelmet arra, hogy további lopakodó forráskivonás valósul meg az új adójogszabályokon keresztül, amelyek szerint meghatározzák, hogy az egészségügyi magánvállalkozásoknak, így többek között a háziorvosoknak mennyi az elvárt jövedelme és azután mennyi adót kell fizetniük. Ez akár újabb, több tízmilliárdos kivonást is eredményezhet - jegyezte meg. Ilyen finanszírozás mellett nem képzelhető el egészséges jövő - fogalmazott.

 

Image
Fotó: Fidesz

"Akármikor kérdezzük a kormányzatot, mindig szembesülni kell, hogy a válasz aljas hazugság. Csalnak, hazudnak, elfedik az igazságot, senki nem meri vállalni, hogy kimondja, mi történt valójában" - mondta az ellenzéki politikus. Szólt arról is, hogy ha polgári kormány alakul, látni kívánják azokat a szerződéseket, amelyeket magáncégekkel kötöttek.

Pesti Imre szerint ma a kormány nem kezeli értékén az életet, a családot, az egészséget, egyetlen értékmérő a pénz, és az IMF-nek, illetve a hitelezőknek való maximális megfelelés. Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, hogy a 2006-os választások legnagyobb kárvallottja az egészségügy, egyetlen ágazat sem szenvedett el ekkora veszteséget.

Hozzátette: a kialakult helyzetért, azért, hogy az ellátórendszer az összeomlás szélén van, az egészségügyi tárca vezetője és a minisztérium a felelős. Vissza a pénzt az egészségügy finanszírozásába! - szólított fel a a politikus, aki azt is követelte, hogy a szaktárca biztosítsa a normális betegellátást, adjon lehetőséget a súlyos betegek kezelésére. Mindkét szakpolitikus leszögezte: amint új, polgári kormány alakul, akkor megkeresik a felelősöket és számon kérik őket a kialakult helyzetért.

Tóth László borsodi kórházigazgató arról beszélt, hogy intézménye soha nem volt veszteséges, s a tavalyi évet is nyereséggel zárták. Az idei év júliusától viszont egy biztos, az intézmény deficites lesz - mondta. Az infláció és a nagymértékű elvonások miatt várhatóan havi 200 milliós veszteséget produkálnak majd. Szentes Tamás, a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat vezetője azt mondta, hogy az intézményi finanszírozás teljesen kiszámíthatatlanná vált, s beruházások maradhatnak el a jövőben.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >