Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Találkozóra hívja a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit a Fidelitas Nyomtatás E-mail
Írta: Fidelitas   
2009. július 08.

Image"A Fidelitas csütörtökre találkozóra hívja a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit, hogy egy közös állásfoglalásban ítéljék el a szlovák nyelvtörvényt." - közölte Ágh Péter. A Fidelias elnöke szerint a jelenlegi szlovák kormány a parlamenti választási kampánynak rendeli alá a magyar kisebbség helyzetét és jogait.

 

A Fidelitas szerint a kisebbségi nyelvhasználat büntetésével törvényessé válik a magyar kisebbség elnyomása Szlovákiában. A Fidesz ifjúsági társszervezete csütörtökre találkozóra hívja a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit, hogy egy közös állásfoglalásban ítéljék el a szlovák nyelvtörvényt - közölte Ágh Péter, a Fidelitas elnöke keddi sajtótájékoztatóján, amelyet a budapesti szlovák nagykövetség előtt tartott.

A politikus véleménye szerint a jelenlegi szlovák kormány a parlamenti választási kampánynak rendeli alá a magyar kisebbség helyzetét és jogait. Ágh Péter közölte: a Fidelitas nem akarja, hogy a magyar kisebbség tagjai másodrangú állampolgárok legyenek saját hazájukban. A törvény jelenlegi formájában ellentétes az európai normákkal, az eddig közösnek hitt európai értékekkel - tette hozzá.

Szerinte a szlovák kormány kockára teszi a jószomszédi viszonyt és a nemzetközi jogi kötelezettségvállalásokat is; a törvény megmérgezi a következő generációk békés egymás mellett élését. A múlt héten elfogadott, szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket.

Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >