Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Aratástól a sült kenyérig, Pétőr Főbetyárral
Aratástól a sült kenyérig, Pétőr Főbetyárral Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. július 10.

ImageA somogyi betyárvilág életével is megismerkedtek azok a pusztavámi fiatalok, akik részt vettek a fonyódi táborozáson. A programokat ugyanis a hagyományőrzés jegyében szervezték meg a rendezők. Így a strandolás, kirándulás, kisvonatozás mellett előkerültek a régi aratási eszközök is, hogy a fiatalok lássák, milyen kemény munkával őrölték meg régen a búzát, s készítették el a kenyeret.

 

Finta János, a pusztavámi általános iskola igazgatója idén immár a 35. táborozást koordinálta Fonyódon! Sajnos az idő nem volt kegyes hozzájuk ezért a nyaralás másnapján vonatra és buszra szálltak és elmentek Kehidakustyánra, az élményfürdőbe. Egy teljes napot töltöttek ott a táborozó gyermekek nagy örömére, hisz kipróbálták az élményfürdő minden lehetőségét. .

 

Image
.

Másnap az „Ecsenyi Hagyományőrző Egyesület” tartott interaktív bemutatót a somogyi betyárvilág életéből. A programba bevonták a tanulókat is, majd a próbatétel után oklevelet kaptak a gyermekek, akiket „Pétőr Főbetyár” oklevéllel betyárrá fogadott. Ezek után a gyerekek előadást hallhattak az „ aratástól a sült kenyérig” címmel, ahol a régi eszközök és előadás segítségével ismerhették meg a régi aratási szokásokat.

 

Image
.

Ezen a napon még kézműves foglakozások is voltak, ahol az üvegfestésen át az agyagozásig sok mindent kipróbálhattak a táborozók. A következő napon a csapat elvonatozott Siófokra, a Beach Hous-ra, ahol már a fürödni is tudtak. A programot nagyon élvezték a tanulók.

A fürdésből késő este (23 órakor) érkeztek vissza a táborba. Miután elaludtak a gyerekek, jött az éjszakai riadó, amelyet a táborba leutazó Szülői MK tagjai szerveztek meg. A riadó nagyon jól sikerült, másnap másról sem beszéltek a táborlakók. Ezen kívül volt még nosztalgia vonatozás (városnéző kisvonattal) a fonyódi hegyre, a kilátóhoz, a fonyódi hajóállomásra.

 

Image
.

Az utolsó előtti napon pedig egy jachttal 2 órás hajókázásra indultak a diákok. Finta János elmondta honlapunknak, hogy a rászoruló tanulók táborozását az iskola anyagilag segítette: összesen 120.000 Ft-tal támogatták őket. A tábort nagy összefogással hozták létre: az SZMK 120.000Ft-tal, az Önkormányzat pedig 500.000 Ft-tal járult hozzá a költségekhez.

Image
.

Sőt, sikeres pályázatokon is nyertek 450.000 Ft-ot, míg az utaztatást az iskolai költségvetés segítette. Így tudták biztosítani a gazdag programot, valamint a napi háromszori étkezés mellé minden nap az uzsonnát és a késő esti „pótvacsorát”, amely vagy hot-dog, vagy hamburger volt. A napi ellátást ízesítette még a jégkrém, a fagylalt és a gyümölcs is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >