Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Köfém-en rendezik a szezonnyitó városrészi egészségnapot szeptember 23-án
A Köfém-en rendezik a szezonnyitó városrészi egészségnapot szeptember 23-án Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2023. szeptember 18.
Egészségnapot rendeznek szeptember 23-án, szombaton a Köfém Művelődési Házban, ezzel újraindulnak a városrészi szűrőprogramok Székesfehérváron. Szombaton 9 és 13 óra között alapvizsgálatokat, egyéb szűréseket végeznek, melyek ingyenesek, egy részük azonban bejelentkezéshez kötött. Regisztrálni szeptember 18-19-én, hétfőn és kedden lehet az Egészségfejlesztési Iroda telefonszámán.

 

.

A Köfém Művelődési Házban rendezték a városrészi szűrőprogramok nyitó sajtótásajtótájékoztatóját, ahol Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok elmondta, remélhetőleg a korábban megszokottak szerint folynak majd Székesfehérvár egészségügyi programjai, ide értve a tematikus napokat és a városrészi szűréseket is.
Újdonságként szeretnének a korábbinál nagyobb figyelmet szentelni a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. Az elváltozásokat többek között a magas koleszterinszint okozza, ezért a Novartis Hungária Egészségügyi Kft-vel közösen egy újfajta, kétlépcsős koleszterintszint-vizsgálatra is készülnek. Az egészségnapok mindig szombaton lesznek, hogy minél több aktív munkavállaló el tudjon jönni. Érdemes már egészen fiatalon igénybe venni a szűréseket.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője hozzátette, főként az aktívan dolgozóknak szeretnének lehetőséget biztosítani, akiknek nincsenek tüneteik, problémáik, ám a családjukban van valamilyen betegséghez – például daganathoz, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri elváltozáshoz - köthető felhalmozódás.
A vizsgálatok ingyenesek, egy részükre előre be kell jelentkezni szeptember 18-19-én, hétfőn és kedden a +36 70 455 9930-as telefonszámon. Az általános állapotfelméréshez – ami vércukorszint-, koleszterinszint- és vérnyomásmérést, rizikókérdőíves felmérést jelent – nem kell időpontot kérni, ám itt is korlátozott számban tudják fogadni a résztvevőket. A Novartis-szal közös, kétlépcsős koleszterinmérés lényege, hogy kiszűrjék a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb rizikófaktorát. Emellett lesz EKG, kardiológia vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, boka-kar index meghatározás, testösszetétel mérés is.
A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészégnapok mindegyikén találtak komolyabb elváltozásokra, betegségekre utaló jeleket, ezért érdemes eljönni, hogy minél előbb kiszűrjék a problémákat.

Dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselője köszönetét fejezte ki a körzetében élők nevében a Köfém Egészségnap megrendezéséért. Tapasztalatai szerint nagyon sokan érdeklődnek, fiatalok és idősek egyaránt. Kérésként fogalmazta meg, hogy Börgöndre is szervezzenek városrészi szűrőnapot.

Simon József, a Köfém Művelődési Ház igazgatója kiemelte, a városrészi szűrőnapokkal a lakók időt és pénz takarítanak meg, hiszen ennél könnyebben nem lehet eljutni a szűrővizsgálatokra. A művelődési házak közvetítik a kultúrát, építik a közösségeket, emellett az is fontos feladatuk, hogy az egészségvédő programokat befogadják. A Köfém Művelődési Ház is folytatja ezt a tematikát, van náluk Ringató foglalkozás, senior gerinctorna, jóga, verseny- és társastánc, emellett nagy hangsúlyt fektetnek a mentális egészséget támogató, izgalmas előadásokra, produkciókra is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >