Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Évadnyitó társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház
Évadnyitó társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2023. szeptember 25.
Évadnyitó társulati üléssel indította a 2023/24-es évadot a Vörösmarty Színház szombaton. Az eseményen a színház igazgatója, dr. Szikora János azzal köszöntötte a társulatot, hogy ez lesz a Vörösmarty Színház legvidámabb évada.

 

 

Az évadnyitó társulati ülésen Lehrner Zsolt alpolgármester köszönetet mondott a tavalyi évad munkájáért. Nagyon színvonalas és nagyon jó évadot zárt a színház társulata, amely tevékeny részt vállalt a 20. Színházi olimpia eseményeiben is, ezzel bevonva a várost és a színházat a nemzetközi vérkeringésbe. Az új évad terveit látva sok sikert kívánt, és megerősítette ismét azt a tényt, hogy az idén nem zár be télen egyetlen intézménye sem a városnak, hiszen sikerül biztosítani megfelelő áron az energiaellátást.

Az alpolgármester köszöntőjét követően a társulat tagjai néma főhajtással emlékeztek meg kollégájukról, a szeptember közepén elhunyt Tokodi Andrásról, Toxyról. A színház felügyeleti rendszerét kezelő szakember minden gépészeti egységet ismert az épületben, a fűtéstől az automata tűzoltó rendszerig. A színház felújítása óta szerves része volt az épületnek, a közösségnek. Ő ismerte legjobban a színházat. Bár munkája talán nem volt látványos, az ő hiánya most nagyon is az - mondta dr. Szikora János, a színház igazgatója.  

A megemlékezést követően a direktor köszöntette a színház új tagjait: Czukor Balázs rendezőként, Selmeczi Bea dramaturgként gazdagítja a társulat munkáját.  Az új évadban 13 új előadással - nyolc saját és öt vendégprodukcióval –, valamint számos, a múlt évadban bemutatott darabbal várja a közönséget a Vörösmarty Színház. Szikora János örömmel mondta el, hogy az idei évben ismét több százzal nőtt a bérletvásárlók száma. A világjárvány ugyanis igen erőteljesen visszavetette azt, ám most, szerencsére, megfordult a folyamat. „Ez azt is jelzi, hogy a 11 évvel ezelőtt elindított művészi programunk mögé fel tudtunk sorakoztatni egy várost. A művészi csoport által életre hívott darabokkal egyre növekvő nézőszámot tudtunk generálni mindaddig, amíg a COVID ezt szét nem zúzta. Az, hogy meghirdettük a kortárs irodalom, ezen belül a kortárs magyar irodalom pártolását, illetve a klasszikus művek új szemléletű bemutatását és a magas minőségi szórakoztatást, ma is él. Az idei évadban csak a hangsúly változott: a minőségi szórakoztatás kerül előtérbe. Ez lesz a legvidámabb évada a Vörösmarty Színháznak.”

A társulat új tagja rendezőként Czukor Balázs, aki Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde útkeresését rendezi a Kozák András Stúdióban. Bereményi Géza - Kovács Krisztina Apacsok művét a nagyszínpadon láthatja majd a közönség novembertől Bagó Bertalan rendezésében, aki Euripidesz: Iphigenia Auliszban sorsjátékát is színpadra viszi. Bagó Bertalan az Apacsok című műről elmondta, a valós eseményekre épülő történet az ügynökkérdéssel foglalkozik, és a bakonyi indiántábor sajátos világát mutatja be. Bereményi Géza és Kovács Krisztina sajátos dramaturgiai megoldást választottak: a darab története egy ideig visszafele halad az időben, majd ugyanazon a nyomvonalon vissza. Így különleges nézőpontból ismerhetjük meg azt a korszakot, amikor senki nem tudta, kiben bízhat, és ki árulja majd el.

A Pelikán Fészekben mutatják be jövő tavasszal Georg Büchner-Tom Waits-Kathleen Brennan Woyzeck musicaljét. A rendező, Horváth Csaba szerint izgalmas szereposztással láthatja majd a közönség a darabot, amelyben részt vesz a Ruff Tamás vezette zenekar és a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves, fizikai színház szakos hallgatóiból álló kórus is. Ebben a műben minden benne van, ami egy jó színházhoz kell: érzelem, dráma, humor, abszurditás, zeneiség, és emellett olyan egyetemes gondolatok kibontására törekszik, amelyek ábrázolásmódja is izgalmas kihívás - hangsúlyozta Horváth Csaba.

Kerkay Rita rendezésében egy új ifjúsági darab, A kék hajú lány című előadás érkezik a Vörösmarty Színház repertoárjába. A tervek szerint koprodukciós előadásban láthatja majd a közönség Tasnádi István - (Lázár Ervin meséje nyomán) készült Hapcikirály zenés mesejátékát (Vörösmarty Színház, Komáromi Jókai Színház, Zirano Színház), és vendégprodukcióként érkezik Neil Simon: Furcsa pár - női változata, (József Attila Színház), Paolo Genovese Teljesen idegenek - keserédes komédia (Pécsi Nemzeti Színház), Carlo Collodi – Sediánszky Nóra – Horváth Illés Pinokkió - családi musical (Dunaújvárosi Bartók Színház), valamint a Pelikán Fészekben az Egyszer fenn… Egészen elröppent időutazás a szárnyak birodalmában – (Zirano Színház) és a Kutyácska – (Sanyi, én és a gyerekek).

A Vörösmarty Színház honlapján részletesen is olvashatnak át évadban tervezett és az aktuálisan futó előadásokról, a jegy- és bérletvásárlásról: 
www.vorosmartyszinhaz.hu                   

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >