Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Dzunic Branislav vezetésével kezdte meg a szezont a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia Nyomtatás E-mail
Írta: Józsa Dávid   
2023. szeptember 28.
Dzunic Branislav már egy éve dolgozik a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia szakmai vezetésében, az idei évben azonban visszatért abba a szerepkörbe, ahol igazán otthonosan érzi magát: a DKKA felnőtt és U18-as csapatának vezetőedzője lett. A magyar és székesfehérvári kosárlabda ikonikus alakja az ÖKK-nak nyilatkozott az Akadémia munkájáról, az utánpótlás helyzetéről és a legkedvesebb fehérvári élményeiről.

 

Dzunic Branislavot aligha kell bemutatni a székesfehérvári kosárlabdaszerető közönségnek. Az 59 éves mester már játékosként is letette a névjegyét a magyar kosárlabdában. A 90-es évek Zalaegerszegének egyik legeredményesebb játékosa volt, pontos passzaival és dobásaival sok csapatnak okozott nehéz perceket. Játékos pályafutását a 2004/2005-ös szezon után fejezte be, de sokatmondó, hogy még közel 40 évesen is több mint 12 pontot átlagolt a Kaposvárban. Miután Dzunic tudatosan készült az edzői karrierre, a pálya szélén sem kerülték el a sikerek. Az Alba Fehérvár csapatát két időszakban is irányította, mindkétszer sikerrel: 2013-ban bajnoki és kupagyőzelemre vezette a csapatot, majd 2016-os visszatérése után bajnoki címet, egyszer pedig Magyar Kupa győzelmet ünnepelhetett. Szakmai munkásságát jól jellemzi, hogy a fehérvári kosarasokkal minden itt töltött szezonjában a dobogón végzett.

Az ÖKK szerdán, a DKKA felnőtt csapatának edzését követően beszélgetett a mesterrel, akit az Albás évekről is kérdeztünk. „Hat év alatt mindig dobogós helyezést értünk el, két bajnoki címet és két kupagyőzelmet arattunk. Számomra a legnagyobb dolog ezekben a sikerekben, hogy milyen nagy örömet tudtunk szerezni a szurkolóknak.” – fogalmazott Dzunic, aki számára külön rangot adott az elért eredményeknek, hogy az Alba egy patinás magyar csapat, több generációs szurkolótáborral. „Ezeket a pillanatokat át kell élni és örökre megmaradnak.” – emlékezett vissza a korábbi Alba-edző.

Az 59 éves szakember 2022-ben újra Székesfehérvárra igazolt, ám ezúttal a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia szakmai stábjába szállt be. Dzunic feladata elsődlegesen a fiú szakág általános vezetése és az edzők továbbképzése volt, emellett pedig szoros együttműködésben dolgozott együtt Andrea Turchettoval, a DKKA korábbi mesterével. Az olasz edző távozása után azonban Dzunic Branislav visszatért abba a szerepkörbe, ahonnan minden fehérvári jól ismeri: vezetőedző lett.

„A célkitűzésünk elsősorban az, hogy ezek a fiatalemberek beleszeressenek a kosárlabdába. Olyan egyéni képzést kapjanak, amit tudnak használni a továbbiakban. Mi egy akadémia vagyunk, és igaz, hogy szeretnénk minél jobb eredményeket elérni, de emellett próbálunk játékosokat is nevelni.” – mondta a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia alapelveiről Dzunic Branislav. A mester kifejtette, hogy teljesen más kihívást jelent egy akadémiai csapat irányítása, mint egy profi, NB I-es gárda vezetése. A felnőtt csapat magját szinte kizárólag fiatalok alkotják, akik jellemzően iskola és munka mellett járnak a tréningekre. Nagy különbség továbbá, hogy a csapat irányításán túl egy komplex, a DKKA egészére kiható feladata is van: „Az is feladatom, hogy egységesítsem a programot, mondhatni, hogy identitást adjunk a kosárlabdánknak.”

Ennek az identitásnak a része, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a kosárlabda alapjai, a korszerű, gyors játék, valamint az egyéni képzés. „Minél gyorsabb játékot szeretnénk játszani, de azt is tudni kell, hogy ezt hogyan játsszuk. Le kell tenni az alapköveket.” – emelte ki a vezetőedző, aki arról is beszélt, hogy a magyar utánpótlás jelenleg nem tudja követni a nemzetközi tendenciákat, éppen ezért nehezített terep ezeknek az alapelveknek a meghonosítása. A tapasztalt mester összetett problémaként jellemezte az utánpótlást érintő kérdéseket: „Az első pont a kiválasztás, ami nem egyszerű. A sportágnak megfelelő emberek kellenek, akik gyorsak, magasak, atletikusak. Nincsenek titkok sem a kosárlabdában, sem más sportágakban: mindenki dolgozik.” – nyilatkozott Dzunic, aki a csapatok jó eredményein túl azt is nagy sikernek könyvelné el, ha minden korosztályból kiemelkedne egy-két játékos, aki később nagy karriert fut be.

Az ÖKK kérdésére Dzunic Branislav kifejtette, hogyan látja a ma generációinak munkamorálját, hogy kiváló játékosok lehessenek. „Tudni kell, hogy ezek a generációk másak. Nagyon nehéz beszélni a munkamorálról, mert lehet, hogy az, amiről én azt gondolom, hogy kevés, az nekik nem az. Egyik sportágban sincs siker a munka nélkül.” – szögezte le a vezetőedző, akinek filozófiája szerint nem mindegy a befektetett munka minősége sem. „Mindig azt mondom: dolgozzunk sokat, de ne csak azért, hogy elmondhassuk magunkról, hogy sokat dolgozunk. Céllal kell dolgozni.” Dzunic egyébként úgy látja, az az edzésmennyiség, amit jelenleg a felnőtt csapattal meg tudnak valósítani, ezen a szinten elég lehet a jó eredmények eléréséhez.

A DKKA felnőtt csapata jelenleg heti egy mérkőzést játszik, hétközben pedig jellemzően négyszer gyakorolnak. A játékosok nagy része egyetemista vagy dolgozik, így sokszor közbeszólnak a kosárlabdán kívüli tevékenységek, azonban a délelőtti edzések létszáma is olyan tendenciát mutat, amire lehet alapozni a későbbiekben. Arra a kérdésre, hogy milyen kosárlabdára számíthat az a szurkoló, aki kilátogat egy DKKA meccsre, Dzunic így felelt: „Kicsit gyorsabb játékot szeretnénk játszani, nagyobb hangsúlyt fektetve a futásra és a védekezésre.”

Az NBI/B Zöld bajnokságban szereplő csapat idei céljairól a mester úgy nyilatkozott: realitás lehet az első négybe kerülés. Ez természetesen sok összetevős történet, hiszen jelenleg is sérülések hátráltatják a csapatot. Szabó Zsolt, az Arconic-Alba Fehérvártól érkezett ’magas ember’ nagy erősítés lehet a későbbiekben, azonban őt fokozatosan szeretnék terhelni és beépíteni a csapatba. A kezdés mindenesetre jól sikerült, miután a DKKA szeptember 22-én 72-66 arányban múlta felül az Atomerőmű SE U23 csapatát. A következő fordulóban Győrbe utaznak, ahol az Agrofeed UNI Győr együttesével mérkőznek meg. Dzunicék idén is számítanak a szurkolók támogatására, akik a tavaly évben is jó néhányszor megtöltötték az MKOSZ Sportcsarnok lelátóit.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >