Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérváron rendezik a Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Találkozóját
Székesfehérváron rendezik a Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Találkozóját Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2023. szeptember 29.
Székesfehérvár ad otthont a Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Találkozójának. Ez a hatodik ilyen alkalom, melyre mintegy hatvan résztvevő érkezett az ország minden részéről. Csütörtökön a Hiemer-házban rendeztek fórumot, ahol az egyesületeket, alapítványokat segítő központok vezetőit, képviselőit tájékoztatták a civil szférát érintő aktualitásokról.

 A Civil Közösségi Szolgáltató Központok Hálózatának országszerte húsz irodája van, melyek segítik a civil szervezeteket a különféle adminisztratív feladataik teljesítésében, tájékoztatnak a pályázati, támogatási lehetőségekről és egyénre szabott, gyakorlati tanácsokat adnak az egyesületek, alapítványok mindennapi működéséhez.

A központok vezetői, képviselői számára hatodik alkalommal rendeztek három napos, országos találkozót, melynek ezúttal Székesfehérvár adott otthont. A résztvevőket csütörtökön a Hiemer-ház házasságkötő termébe várták egy közös szakmai fórumra.

A résztvevőket elsőként Zugor Zsuzsanna, az országos találkozót rendező Echo Innovációs Műhely elnöke köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a 2004-es uniós csatlakozás eredményeként nagyon sok forráshoz jutott, ezáltal a civil szektor olyan lendületet kapott, ami meghatározta az elmúlt csaknem két évtizedet. A jövőben közvetlenül a brüsszeli források felé is nyitni kell, fejleszteni kell a civil szektorban dolgozókat és be kell vonni a fiatalokat a kiemelt feladatok ellátásába. Fontos, hogy a Civil Közösségi Szolgáltató Központok továbbra is magas színvonalon tudják ellátni a civil szervezeteket segítő szolgáltatásokat.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy az ország minden részéről eljöttek Székesfehérvárra azok a szakemberek, akik közvetlen kapcsolatban vannak a civil szervezetekkel. Mint mondta, a városban fontos értéket képvisel a helyi civil közösség, amely a munkájával gazdagítja Székesfehérvár egészét, a város minden lakóját.

Dancs Norbert, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetője
a megnyitón arról beszélt, hogy a Kormányhivatalban ügyfélként jelennek meg a különféle civil szervezetek. A Civil Közösségi Szolgáltató Központok jelentősen megkönnyítik a hatósági ügymeneteket azzal, hogy segítséget nyújtanak a civil szervezeteknek a dokumentációik pontos vezetésében, kitöltésében.

„A Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Találkozója hasznos munkatanácskozás, ahol meghatározzuk a következő időszak számos fontos feladatát.”
-  hangsúlyozta előadásában Szalay-Bobrovnicky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, majd a civil szervezetek érintő pályázati lehetőségekről számolt be. Elhangzott: október 2-án zárul a Városi Civil Alap, majd ugyanezen a napon hirdetik ki a Nemzeti Együttműködési Alap összevont kiírásait, melyekre november 2-ig lehet pályázni. A NEA egyszerűsített kiírásai október 16-tól november 16-ig lesznek pályázhatóak. A Városi Civil Alap esetében gyors döntéshozatalra lehet számítani várhatóan januári támogatás-utalással, míg a NEA esetében március második felétől kaphatják meg a támogatást a nyertesek.

A Nemzeti Együttműködési Alap keretösszege jelentősen bővült 3 milliárd forinttal, azaz idén közel 14 milliárd forint juttatható a civil szervezeteknek. A Városi Civil Alap tavalyi 4,8 milliárdos keretösszege idén nem változott.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a civil élet egyre több lehetőséget nyújt. Hazánkban körülbelül félmillióan végeznek önkéntes munkát, míg a nagyobb megyékben körülbelül tízezren, a kisebb megyékben 5-8 ezren dolgoznak hivatásszerűen a különféle civil szervezeteknél.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >