Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Felújítják a régi kereszteket Bakonykutin Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. július 14.

ImageLecsiszoltatja a régi, mohás kőkereszteket az Otthonunk Bakonykúti Civil Egyesület. A szervezet e terv megvalósításához a székesfehérvári Hadisírgondozók segítségét kérte, akik már fel is mérték a sírköveket, és felajánlották szakmai munkájukat. A program hamarosan elkezdődik, és magába foglalja az elhanyagolt sírok rendbetételét is.

 

Az Otthonunk Bakonykúti Civil Egyesület egyik tagja, Kreszán Valéria elmesélte a Fehérvári Híreknek, hogy a felújítás a falu határában lévő régi kereszteket és a temetői sírokat foglalja magába. Ezek ugyanis olyan kopottak és elhanyagoltak, hogy jelenlegi állapotukban nem látszik eredeti szépségük és az sem, hogy kinek a nyugvóhelyét jelölik.

 

Image
.

Sőt, többségük olyan falutörténeti emléket jelent, amely sajnos elhomályosodott az idővel. A hagyományokat azonban illik – és kötelességünk is – ápolni, amihez hozzátartozik halottaink nyugvóhelyének méltó kialakítása és rendbetétele is.

Szerkesztőségünk ellátogatott a helyi temetőbe, ahol Fiedler Istvánné éppen rokonai sírjához ültetett virágokat. A nyugdíjas hölgy elmondta, hogy az önkormányzat már írásban értesítette a munkálatokról, amelynek ő is szívesen aktív részesévé válna. Már meg is beszélte a barátnőivel, hogy csatlakozni fognak – társadalmi munkásként – az akcióhoz.

 Fiedler Istvánné Bakonykúti temetőjében:

Image
Fotó: Temesvári Márta

A program során nemcsak a mohát és az idő egyéb nyomait tűntetik majd el a sírkövekről, hanem a gaztól, bodzától is megszabadítják a sírok környékét. Így nemcsak megszépülnek a keresztek, hanem egy plusz sor is kialakul majd a temetőben, ahová temetkezni lehet majd.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >