Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Múzeumok Őszi Fesztiválja 2023 Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2023. október 03.
Izgalmas programokat kínál október első hetében a Szent István Király Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2023 keretében. A Rendház épülete mellett a Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjteményben, valamint a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben várják a látogatókat.

 



Az oktatás, a nevelés, kiemelten a Soproni Tiszti Leánynevelő Intézet története lesz annak a kerekasztalnak-beszélgetésnek a témája, amely október 3-án, kedden 17 órakor kezdődik a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállításban dr. Sallay Gergely, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Numizmatikai gyűjteményvezetője beszélget az intézet történetéről szóló kötet szerzőivel, dr. Németh Ildikóval, a Soproni Múzeum múzeumpedagógusával és dr. Závodi Szilviával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Tárgyi emlékanyag gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusával.  Az általuk írt kötet a 19. század második felében kiteljesedő intézményes leányoktatás egy különleges szegmenséről, a tiszti leánynevelő intézetről szól, amelyeket azért alapított II. József uralkodó, hogy a császári-királyi hadsereg tisztjeinek elárvult leányai megfelelő neveltetésben részesüljenek, és később nevelőnőként, tanítónőként a megélhetésüket is biztosíthassák. A soproni iskola kialakulásának vázlatos történetét követi nyomon a kötet, a kezdetektől egészen az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásáig.

Egy csésze tea mellett a boldog békeidők társas viselkedés szabályairól szól október 3-án, 17 órától dr. Fábri Anna előadása a Játék Szalonban. A Hetedhét Játékmúzeum keddi eseményén az irodalom- és művelődéstörténész bemutatja azokat az illemszabály-rendszereket, amelyek egyfajta viselkedési KRESZ-ként irányították és könnyítették meg nagyszüleink, dédszüleink „közlekedését” az élet minden területén. Egyszersmind felvázolja azokat az eszményeket, értékeket és társadalmi igényeket, amelyek e szabályokat alakították és életben tartották.

A „Hadi múltunk kincsestára” kiállításban október 4-én, szerdán 17 órától A katonatiszti házasságkötések és azok szabályozása a 20. század első felében címmel tart előadást dr. Závodi Szilvia, a HM HIM muzeológusa. Az előadás Ferenc József rendeleteitől kezdve a második világháború végéig tekinti át a tiszti állományra vonatkozó házasságkötési szokásokat és szabályokat.

Október első szombatján a Deák-kód megfejtői nem kisebb vállalkozásba kezdenek, mint, hogy megmentik a világot a művészet által.  Október 7-én 10 és 18 óra között Kemi Kálmán gonosztevőt kell ártalmatlanná tenni a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben. A toxikus anyagokat a világra szabadító gonosztevő tervét csak a híres szimbólumkutató művészettörténész, Dr. Primavera Kamilla / Primavera Jácint állíthatja meg, megfejtve a Deák Gyűjtemény festményei, szobrai által rejtett üzeneteket. Az egyedül nyomozó hősök vagy kutatócsapatok a művészettörténészek bőrébe bújva egy óra alatt kell, hogy megmentsék világunk szépségeit! Segítségre is számíthatnak, hiszen őrült Kálmán áruló "jobb keze” jeleket hagyott hátra. A nyomozós-játékos múzeumpedagógiai foglalkozásra minden korosztályt szeretettel várnak.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2023 programjairól részletesen a https://oszifesztival.hu/ honlapon olvashatnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >