Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Indul a PartiTúra! - utazásra hív az ARSO Dobri Dániellel Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér-Erdélyi Teréz   
2023. október 05.
Idén is elindul az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ifjúsági koncertsorozata, ahol Dobri Dániel kortárs művészeti vezetővel, kiváló karmesterekkel és ragyogó zenészekkel leshetnek be gyerekek a komolyzene világába. A nyitókoncerten Mozartot és a Jupiter-szimfóniát ismerheti meg az ifjú közönség, a házigazda Dobri Dániel lesz, vezényel: Paul Marsovszky.

 


Egy különleges utazáson vehetnek részt kicsik és nagyok időben és térben. 1788 nyara, az európai zene történetének egyik nagy pillanata: ekkor komponálta – alig néhány hét alatt – három utolsó szimfóniáját Wolfgang Amadeus Mozart. A nagy triptichont záró C-dúr szimfónia (K. 551) befejezésének dátumát (augusztus 10.) a mester maga jegyezte be az 1784 óta több-kevesebb rendszerességgel vezetett műjegyzékébe.

Az újabb kutatások valószínűvé teszik, hogy a hozzá kapcsolódott „Jupiter” melléknevet Haydn „londoni” szimfóniáinak megrendelője, Johann Peter Salomon találta ki és terjesztette el. A darab mindazonáltal méltó „isteni” jelzőjére: a nagyszabású, emelkedett nyitótétel, a dallamos Andante cantabile, a könnyedén lebegő Menüett már önmagukban is biztosítanák kiemelt helyét a szimfonikus zene történetében. A finálé azonban maga a csoda: a klasszikus szonátaforma elképesztő kompozíciós tudásról árulkodó kombinálása a barokk emblematikus műfajával, a fúgával.

A kivételes remekmű titkaival ismerteti meg az érdeklődőket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az idei PartiTúra-sorozat első előadásán, Paul Marsovszky karmester és Dobri Dániel zeneszerző közreműködésével. A nyitókoncertek október 9-én és 10-én 9.00-kor, 10,30-kor és 12.00-kor kezdődnek az ARSO-székházban (Szabadságharcos út 59.)


Részletek és jegyvásárlás itt:
https://arso.hu/events/partitura-1-mozart-jupiter-szimfonia/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >