Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Magyar vagyok – Megnyílt a vándorkiállítás az Új Magyar Képtárban
Magyar vagyok – Megnyílt a vándorkiállítás az Új Magyar Képtárban Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2023. november 22.
A Petőfi 200 emlékév végéhez közeledve nyílt Magyar vagyok címmel kiállítás az Új Magyar Képtárban. A Szent István Király Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös tárlatán mintegy hetven, a Kárpát-medencében élő kortárs alkotó munkái láthatók, köztük négy fehérvári művészé. A kiállítás 2024. január 26-ig látogatható.

 

A magyar irodalom egyik legmeghatározóbb és legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor 200 éve, 1823. január 1-jén született. A költő rövid pályafutása alatt közel ezer verset, köztük a magyar a költészet legismertebb műveit alkotta meg. A kerek évforduló alkalmából Petőfi Sándor emlékévet hirdettek, melynek végéhez közeledve most a Szent István Király Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Magyar vagyok címmel nyitott kiállítást az Új Magyar Képtárban. A tárlaton mintegy hetven hazai és határon túli művész mutatja be festményeit, fotóit, grafikáit, valamint szobrait, textíliáit és kerámiáit.

A vendégeket, köztünk a kiállításban résztvevő művészeket a Szent István Király Múzeum főigazgatója köszöntötte, aki megtiszteltetésnek nevezete, hogy ez a hosszú utat bejárt kiállítás megérkezett Székesfehérvárra. Pokrovenszki Krisztián szólt arról, hogy Petőfi Sándor emlékezete nemcsak a mostani tárlaton jelenik meg, hiszen a múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi kiállításban látható az a tuskó, amelybe az elmesélések szerint a forradalom költője székesfehérvári tartózkodása emlékére egy 1842-es rézpénzt vert. A főigazgató örömét fejezte ki, hogy az Új Magyar Képtár öt termében mintegy hetven alkotás között fehérvári művészek, Koczor Attila, Mara Kinga Villő, Filep Sándor és Schrenk Rita munkái is szerepelnek. 

A mai Magyarország területén belül Székesfehérvár az első helyszíne ennek a szép és elgondolkodtató kiállításnak. Büszkeség, hogy a szervezők is úgy érezték, a nemzet egykori fővárosában helye van ennek a tárlatnak - kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester. Székesfehérvár őrzi Petőfi emlékét: ott, azon a helyen, ahol egykor maga is fellépett, a ma fiataljai vitték színre a Vörösmarty Színház produkciója keretében a Petőfi rock musicalt a Petőfi200 emlékév eseményeként. „Petőfi Sándor nagyságát jelzi, hogy az emlékévben egyfajta nemzetegységesítés is megtörténhetett szellemiségének, életpályájának, költeményeinek köszönhetően. Szabadságvágya és hazaszeretete üzenet minden korban!” – hangsúlyozta. Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy ez a kiállítás - túl a közösségi és kulturális misszióján - lehetőséget ad fiatal, vagy kevésbé ismert művészeknek arra, hogy megismerhesse őket a nagyvilág. Hozzátette, kiemelten fontos a tehetséggondozás is. Ennek érdekében városunkban a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjai számára hamarosan átadják Felsővárosban azt a helyet, ahol a művészek vezetésével a következő generáció is megismerheti az alkotás folyamatát is.

A Petőfi200 – Magyar vagyok kiállítássorozat egy pontosan megfogalmazható koncepció és jól körbeharárolható szakmai program része, amely 10 éve indult útjára - mondta Tóth Norbert, a kiállítás kurátora, a Nemzetstratégiai Intézet főtanácsosa. A kiállító művészek Petőfi költészetére és korára idéznek meg művészi reflexiókat. Kortárs válaszokat adnak Felvidékről, Délvidékről, Kárpáraljáról, az anyaországból és a diaszpórából. A költő ismertségére és sikerére keresik a választ. A kor, amiben élt, a reformkor is számos művészi kérdést és választ vet fel a tárlaton, amely ma is időszerű. Az alkotások sokféle művészeti technikával jelenítik meg a tematikát. A fiatal, a középgeneráció és az idős mesterek közötti párbeszéd egy belső dinamikát kölcsönöz a kiállításnak.

A tárlatot Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az Intézet által létrehozott Kárpát-haza Galéria remek lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencében élő és alkotó művészek munkáin keresztül egy helyen bemutassák, mit is jelent a nemzetegyesítés ügye. Felelősséggel és hűséggel kell cselekednünk. A hűség nem más, mint a szeretet parancsának legmagasztosabb, legfenségesebb megélése. A felelősség pedig nem más, mint a hűségre adott válaszunk. Az egyéni törekvéseket csokorba szedve pedig egy közösségi választ adhatunk. Szász Jenő köszöntőjét követően két különleges kötetet nyújtott át Székesfehérvár polgármesterének. Mint mondta, a Corvina-sorozat kötetein kívül, Mátyás király halálát követően még négy könyvet adhattak ki. Mind a négyet a székesfehérvári prépost, Kálmáncsehi Domonkos jegyzi. Ebből két kötet kiadási jogát vásárolta meg az Intézet, és ezek hasonmását adta át.

A megnyitón közreműködött Berki Lilla népdalénekes és Cserta Balázs népzenész. Előadásukban megzenésített Petőfi-versek csendültek fel, köztük olyanok is, amelyek Szék falujában Mezőségben, Erdélyben folklórizálódtak. 

A Magyar vagyok kiállítás 2024. január 26-ig keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható az Új Magyar Képtárban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >