Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Az Osztrák-Magyar Monarchia légierejének történetéről tartanak előadást a Múzeumban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2023. november 22.
Újabb ismeretterjesztő előadás következik a Szent István Király Múzeum Rendházában, a "Hadi múltunk kincsestára" - Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című kiállításhoz kapcsolódóan. Ezúttal az Osztrák-Magyar Monarchia légierejének történetét mutatják be november 22-én 17.00 órai kezdettel. Szó lesz a harci cselekményekről, a harcászati eljárásokról, a légi harcok megvívásáról. A belépés díjtalan.

 

 

A november 22-én, szerdán 17.00 órakor kezdődő előadást Gondos László, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Korai Lőfegyvergyűjteményének vezető muzeológusa tartja Az osztrák-magyar katonai repülés az első világháború idején címmel.

Az előadás az Osztrák-Magyar Monarchia légierejének történetét mutatja be 1910-től 1918 novemberéig. Felvázolja a repülőcsapatok szervezését, a honi repülőipar létrehozását, a tábori repülőszázadok felállítását, majd a kiképzést biztosító pót- és iskolakeretek kialakítását. Bemutatja a légjárók által használt fontosabb repülőgéptípusokat, a bombázó, vadász és felderítő erők kifejlődését, szétválását és szervezését. Szó lesz a harci cselekményekről, harceljárásokról, valamint a légi harcok megvívásának módjáról az itáliai és a keleti fronton. A hallgatóság bepillantást nyerhet a tábori repülőterek és az ott szolgáló katonák mindennapi életébe.

Reflektorfénybe kerülnek a Luftfahrtruppe ász pilótái (pl. Kiss József, Hefty Frigyes, Graser Ferenc), de arról is szó lesz, hogy milyen tulajdonságokra volt szükség ahhoz, hogy valaki bekerüljön ebbe az elit klubba.

Az ismeretterjesztő előadásra díjtalan a belépés, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >