Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Ligeti 100 Fehérváron – Kuriózumok a Kérdezd a zeneszerzőt! pénteki koncertjén Nyomtatás E-mail
Írta: ARSO   
2023. november 24.
Különleges filmvetítéssel, ritkán hallott Ligeti-művel és egy igazi Ligeti-reflexióval várja székházába az ARSO a nyitott szívű-fülű közönséget. November 24-én, pénteken 19 órától az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2023/24-es kortárs zenei évadának második interaktív koncertjén Dargay Marcell és Ligeti György műveit hallhatja a közönség. Az ARSO kamaraegyüttest Tihanyi László kortárs zeneszerző, karmester dirigálja.

 



Száz éve született Ligeti György, a XX. század egyik legizgalmasabb, mindig új utakat kereső zeneszerzője. Erdélyben látta meg a napvilágot, a budapesti Zeneakadémia neveltje volt, majd 1956-os emigrációját követően érett művészete Nyugat-Európában bontakozott ki.

Az interaktív koncerten a világhírű magyar zeneszerző Kammerkonzert című remekműve is elhangzik, Dobri Dániel, a kortárs sorozat mozgatórugója szerint valódi kuriózumra számíthatnak, akik eljönnek. „Péntek este zenekarunk székházában felcsendül majd Ligeti György egyik legfontosabb kamarazenéje, aminek ez is a címe, hogy Kammerkonzert. Ez a mű a XX. század második fele zeneirodalmának egy nagyon fontos darabja. Nehéz darabról van szó: 13 zenész adja elő, négy tételből áll és én azt hiszem, hogy ebben a műben a Ligetire jellemző zenei ismertetőjegyek sokszínűsége mind felfedezhető. Egyszerre van benne jelen a nagy expresszivitás, érzelmesség, az a fajta zene, ami Ligetinek a gyerekkorából a magyar vagy akár a román népzenéből következik, és közben a gépiesség és az időnek a kimértsége is jellemzi ezzel párhuzamosan. Egy nagyon érdekes darabról van szó, amiről sokat lehet és sokat is fogunk beszélgetni a koncert alatt. Mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön el, mert ritkán hallható ez a mű Magyarországon.” 

A Kammerkonzert  mellett Dargay Marcell Ligeti zenéjére reflektáló Music for Clones and Clowns című darabja is felcsendül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese előadásában.

Az elhangzó darabok között Dargay Marcellel Dobri Dániel zeneszerző, az ARSO kortárs művészeti vezetője beszélget Ligetiről és a kortárs zenére, a popkultúrára és a hollywoodi filmzenére gyakorolt hatásáról. Az est során Ligeti Musica ricercata című zongoraciklusának filmfeldolgozását is megnézhetik Radnóti Róza zongoraművész előadásában – Székesfehérváron először. 

November 24. 19.00: Kérdezd a zeneszerzőt! – Ligeti-reflexiók az ARSO-székházban!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >