Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Szakmai nap és verseny a dicsőséges Tavaszi Hadjárat tiszteletére
Szakmai nap és verseny a dicsőséges Tavaszi Hadjárat tiszteletére Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. július 22.

ImageA Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza szakmai rendezvényt, és művészeti versenyt szervez 2009. október elsején és másodikán. – tájékoztatta szerkesztőségünket Fi Károly Ferenc sajtóreferens - Az intézmény évente több megyei, regionális és országos rendezvény szervezője és helyszíne, amelyek átlagosan 500-600 főt érintenek. A művészeti eseményeken évente újabb és újabb csoportok, szólisták jelennek meg, akik igazán nívós, értékes, és példás előadásokkal állnak a szakmai zsűri és az értő közönség elé.

 

„- Intézményünk igyekszik gyorsan reagálni a változásokra, a közművelődési igényekre. Tulajdonképpen a tavaszi hadjárat sikeréhez is a magyar vezetés rugalmassága és a különböző seregtestek jól összehangolt munkája járult hozzá.” – nyilatkozta a Fehérvári Híreknek Juhász Zsófia, a művelődési központ igazgatója - „A körülöttünk lévő nehéz helyzetben rendkívül fontos, hogy összetartsuk a kis közösségeket, a szakmai szervezeteket, és erősítsük a kapcsolatot a műkedvelők és a szakma között. Ez a több lábon álló rendezvény (kiállítás, szakmai előadás és szavaló-, valamint énekverseny), ami most erősítheti a magyarságtudatot, az értékes kultúra identitás formáló szerepét és a közösség erejét.”

„A sikeres tavaszi hadjárat biztosította az ország erőforrásait a kormányzat és a hadsereg számára, ami megteremtette a lehetőséget az ellenállás sikeres folytatására, a politikai önállósodásra, és az időt a felkészüléshez egy újabb hadjáratra. A mi rendezvényünk biztosítja a szakmai fejlődést, a kulturált szórakozási formák terjedését, a megye összetartásának erősítését, a különböző művészeti ágak közötti átjárhatóságot.” - tette hozzá az igazgató.

Mint ismeretes az 1848-as hagyományokhoz – köztük kiemelkedően a Kossuth Lajos személyéhez kapcsolódó népdalok első népzenei hangfelvételei is – elsősorban a később kisebbségi sorsba kényszerült falvak lakói körében készültek. Ennek az a magyarázata, hogy az első (többnyire fonográfos) gyűjtések kezdetben főleg a peremterületekre irányultak, abból a megfontolásból fakadóan, hogy a távolabbi elzárt részeken feltehetően régebbi hagyomány őrződött meg. A megindult gyűjtőmunka igazolta Bartók Bélának, Kodály Zoltánnak (sőt részben már Vikár Bélának) ezt az elképzelését.

„- Október elsejére szakmai napot szervezünk előadásokkal, workshoppal és CD bemutatóval. Szeretnénk minél több iskolai csoportot meghívni, elsősorban a felső tagozatos, és a középiskolai osztályokat, de természetesen minden korosztály részére, nyitottak az előadások.” – mondta az igazgató – „ Első előadónak Dr. Tari Lujzát kértük fel, aki a korszak zenéjét megjelentette könyvben és CD-ROM-on is, így a témakör legautentikusabb ismerője, őt követi Dr. Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár, aki Kossuth életének nagy ismerője, és néprajzi szempontból közelít az adott kor kulturális életének bemutatásához, Kossuth identitáserősítő szerepének megértéséhez. A harmadik előadó, Vakler Anna népdalénekes, tanár, lesz, aki a dalok, dalcsokrok szerkesztés- és előadásmódjáról fog beszélni, és egy kicsit gyakorlatiasabb oldalról közelíti meg a korszak zenei életét.”

A workshop meghívottjai minden olyan szolgáltató, intézmény, civil szervezet, vállalkozás, akik az adott témakörben szakmai kiadványokkal, koncertajánlatokkal, hangzó és videó anyaggal rendelkeznek, valamint a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága.

„- A október másodikára versenyt szervezünk, melynek célcsoportja az ifjúsági és felnőtt korosztály, így jelentkezni 13-99 éves korig egyénileg vagy csoportosan vokális vagy/és hangszerkíséretes ének, és szavalat kategóriában lehet. Az előadások után, a gálán a zsűri ajánlása alapján a legkiemelkedőbb produkciók, valamint Fejér megye kiváló együttesei és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszék hallgatói lépnek fel. Az eredményhirdetés követően a Jánosi Együttes és Kobzos Kis Tamás közös műsorát tekintheti meg a közönség” - tájékoztatott Juhász Zsófia.

Jelentkezni az intézmény honlapján 2009. szeptember 11. péntek 16 óráig lehet.

Információ: Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza titkárság (22) 315-021

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >