Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Betlehemi Szép Csillag – rekordszámú pályamunka érkezett a kézművesek felhívására
Betlehemi Szép Csillag – rekordszámú pályamunka érkezett a kézművesek felhívására Nyomtatás E-mail
Írta: Vakler Lajos   
2023. december 03.
Ebben az esztendőben is a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott otthont a XXI. Betlehemi Szép Csillag pályázatra érkezett alkotások kiállításának. Idén rekordszámú nevezés, összesen 168 betlehem érkezett a Fehérvári Kézművesek Egyesületének felhívására.

 



A szombat délelőtti megnyitó azokról a kézműves alkotókról szólt, akik hallgattak a hívó szóra, és alkotásaikkal idén is hozzájárultak az adventi ünnepkör megható pillanatainak felidézésével a karácsony méltóságának megőrzéséhez - emelte ki megnyitó beszédében Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató.

Szenczi Jánosné, a pályázat életre hívója, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke számára kiemelten fontos ez az ünnep, amely megerősítést ad a teljes esztendő közös munkájának, mert a tárlat olyan szívből jövő munkákat ajánlott a figyelmünkbe, melyek egy olyan jövőképet mutatnak, amely mentén bizonyosan emberhez méltó módon ünnepelhetünk, a mégoly felgyorsult világban is.
„Idén valóban nagyszabású a kiállítás, mert máskor 50-60 betlehem érkezik erre a pályázatra, idén ugyanakkor 168 művet mutathatunk be. Mi magunk is meglepődtünk, hogy mennyi természetes anyagot használnak fel a művészek, illetve a gyerekek, és ami új, megjelentek olyan miniatúrák, olyan pici figurák, amelyek kivételes gondolkodásról árulkodnak. Nagyon fontos, hogy szabadkézi rajzok is készültek, amelyeket gyermekek alkottak a betlehemről. Fontos, hogy idén más megközelítésből is bemutatják a betlehemi pillanatokat.” 

Váczi Márk történész gondolatsorában olyan kézműves víziókat fedett fel, amelyek az általános iskolások és az iskolázott művészek alkotásaiban is felfedezhetőek, és kiemelik az advent időszakának várakozással teljes szépségét. „A Fehérvári Kézművesek Egyesületének már több évtizedes hagyománya a Betlehemi Szép Csillag kiállítás. Idén különösen nagy számban érkeztek alkotások. A művek lényege nem változott, Jézus Krisztus születésének pillanatait ábrázolják a művészek. Az alkotások megmutatják azokat az eseményeket is, amelyek a születést követően történtek, a pásztorok, a bölcsek imádását, az angyal megjelenését, amely maga a betlehemi csillag s amelyek meghatározzák a kompozíciókat. A pályázók és az alkotók köre is meglehetősen széles, az óvodás gyerekektől kezdve a nyugdíjas korosztályig jelennek meg az alkotók.”

Egyéni alkotók, alkotócsoportok, amatőrök és hivatásos művészek egyaránt részt vehettek a pályázatban, kizárólag természetes anyagokból készült betlehemekkel. A felhívás célja, hogy segítsék a Jézus születésének ünnepére való méltó felkészülést, éltessék és felmutassák a magyar szakrális népművészet gazdag hagyományait, illetve ösztönözzék a gyermekek és felnőttek alkotókedvét.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >