Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Roskadoznak a barackfák Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. július 23.

ImageBőséges termésnek örülhetnek a sárgabarack-termelők. Roskadoznak a narancssárga gyümölcs alatt a fák, s bár még néhány napot várni kell a szüretig, már most látszik, hogy kiváló termést, egészséges barackokat szedhetnek le majd a gazdák. Balogh Zoltánné például sűrűn egymáshoz simuló sárgabarackokat mutogatott szerkesztőségünknek. A gyümölcs most még egy kicsit kemény, ám mégis harapásra buzdítja a nézelődő emberfiát.

 

Nem úgy az őszibarack! Jópár szem rohadásnak indult, s nem tudni, hogy miért. Elméletileg a hirtelen jött, sok esőtől rohadhatna. A túl sok nedvesség olyankor a szárnál lévő kis lyuknál „áll meg”. Ott kellene barnulnia. A gyümölcs színe viszont most mindenhol megtörik, és egy-két nap alatt elburjánzik rajta a rohadás. Az őszibarackot nemsokára szüretelni kell, ám a sérült példányok ellenére elégedettek lehetnek a gazdák.

 

Image
.

Főként, aki virágzáskor kötőanyagot használt. Erre pedig igen nagy szükség volt, mivel a méhek idén – újabb rejtélyként – nem döngicséltek olyan szorgosan, mint az előző években a porzáskor. A kötést elősegítő permetezéssel viszont ki lehetett használni a dús virágzást és a megfelelő időjárást. – Így tett Balogh Zoltánné is.

És most térjünk rá a paradicsomra és a paprikára, aminek szintén itt a szezonja. A korai fajták már sárgulnak, illetve pirosodnak a bokrokon. Gazdasszonyunk mutatott is néhány gigászi méretű „lecsóalapot”, amely titka a tövénél elhelyezett, félbevágott műanyag flakonban rejlik. Így ugyanis nem kell az egész területet öntözni, elég csupán az üvegbe locsolni egy kis vizet, amit azonnal fel tud szívni a gyökér.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Igaz, ez az igazi, „nagyüzemi” termelésnél nehezen alkalmazható, hiszen egyszerűbb a beépített öntöző-rendszerrel oltani a növények szomját, ám mindenképpen gazdaságos a magas vízdíjakat látva.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >