Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A HVG Könyvek ünnepi könyves válogatása gyerekeknek és felnőtteknek Nyomtatás E-mail
Írta: Sugár Judit   
2023. december 09.
Meglepetések, ötletek, tippek - A HVG Könyvek ünnepi könyves válogatása gyerekeknek és felnőtteknek!

 

Gyerekkönyvek a fa alá

 

Víctor Escandell

Mini fejtörők – Karácsony

 

MI AZ? KI AZ?

Mini FEJTÖRŐK agyafúrt kis gondolkodóknak

Tornáztasd az agyad játékosan karácsonykor is!

A 20 vidám találós kérdés megfejtése izgalmas adventi időtöltés a legkisebbeknek, és jó szórakozás az egész családnak.

 

Korosztály: 2+

 

Szabadfi Szabolcs – Trogmayer Éva

Labi és Áfonya kalandos utazása

 

Labi és Áfonya az esküvő után nászútra indulnak. A mézeshetek alatt romantikáznak Franciaországban, sziesztáznak Olaszországban, és több izgalmas vidéket is bejárnak. De vajon mi zajlik a pékségben, amíg távol vannak? Mátyás, a medve sikertelenül próbálja kordában tartani a kis csibészeket, akik csupa kalandos és vicces kalamajkába keverednek. Az egyik pillanatban robotok, a másikban pedig hajótöröttek lepik el a pékműhelyt, vagy éppen felmosókorcsolya-verseny színhelyévé változik a pékség. A főkolompos természetesen most is Nudli, a feneketlen bendőjű kisróka, akinek mindig sikerül rávennie egy kis csínytevésre Masnit, a mókuslányt, Virgoncot, a mosómedvefiút és Csimbókot, a farkaskölyköt.

És hogy mi mindent sütnek ki Labival és nélküle? Csupa furcsa nevű, édes és sós finomságot, mint amilyen a kipferl, a maritozzi, az altbrot-brot, a churros és a madeleine.
Tui mind a kedvenced lesz, akárcsak Nudlinak! A könyv Baracsi Gabi illusztrációival készült.

 

Korosztály: 5+

 

Jenny Broom – Katie Scott

Animalium – Üdvözlünk a múzeumban

 

Üdvözlünk az Animaliumban!
Ez a múzeum mindig nyitva tart, lenyűgöző gyűjteménye több mint 160 állatot mutat be az érdeklődőknek.
Tudd meg, hogyan fejlődtek ki az állatok az idők során, vizsgáld meg a csontvázaikat és belső szerveiket, ismerd meg bolygónk változatos élőhelyeit!
Lépj be, és fedezd fel az állatvilágot teljes pompájában!
8 éven felülieknek ajánljuk.

 

Korosztály: 7+

 

Aina Bestard

Hogyan alakult ki az élet a Földön?

 

El tudod képzelni a Földet hatalmas hógolyóként vagy végtelen, vörös lávatengerként? Kíváncsi vagy, miként terjedtek el fokozatosan a legváltozatosabb életformák a bolygónkon?

Indulj izgalmas utazásra az evolúció évmillióin keresztül! Forgasd vissza az idő kerekét, fejtsd fel a rétegeket, és fedezd fel a különleges növényekkel és mára kihalt állatokkal benépesített, titokzatos tájakat!

 

A gyönyörű illusztrációkkal teli kötet felhajtható fülekkel, átlátszó felületekkel és látványos panorámaoldalakkal mutatja be az élővilág kialakulását Földünkön.

 

Korosztály: 8+

 

Gasztronómia felsőfokon

Julia Child – Louisette Bertholle – Simone Beck

 A francia konyha művészete

 

Julia Child világszerte forradalmasította a főzéshez való viszonyunkat. Elragadó egyéniségével, közvetlen stílusával és humorával a kevésbé gyakorlottakat is meggyőzte arról, hogy akár a legbonyolultabb fogásokat is képesek lesznek önállóan elkészíteni.
Az első televíziós sztárszakács a világhírű párizsi Le Cordon Bleu akadémián tanult, majd Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal együtt nyitotta meg saját főzőiskoláját és írta meg első könyvét.
A francia konyha művészete azonnal bestsellerré vált, és azóta is a gasztronómiai irodalom legendás és örökös darabja, a francia kulinária klasszikus útmutatója több mint 500 recepttel, 100 ábrával és az alaptechnikák megismertetésével.
A kezdők és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve mindenkihez szól, aki szereti a jó ételeket, és otthon is szeretné elkészíteni a klasszikus francia konyha remekeit az egyszerű omlettől az ikonikus burgundi marharaguig.
Bon appetit!

 

Sárközi Ákos

Így lettem séf

 

Sárközi Ákos, az ország egyik legnépszerűbb séfje a tőle megszokott közvetlen, baráti hangvételben meséli el életútját kőbányai gyerekkorától kezdve egészen napjainkig. Fotográfusnak készült, a színek és a formák végtelensége mindig magával ragadta – nem véletlen, hogy számára az ételek szépsége legalább olyan fontos, mint az íze.
A konyhán szakácsként kezdte, de a főzés iránti szenvedélye, szakmai maximalizmusa és alázata, kreativitása és tehetsége hamar a legnagyobbak közé emelte.
A csúcsgasztronómiával külföldön és az Alabárdos étteremben ismerkedett meg. Szakmai pályafutásának fontos mérföldköve volt, amikor 2010-ben a Borkonyha tulajdonosai, Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán egy személyben meglátták benne az őstehetséget és a konyhafőnököt. Nem okozott csalódást – 2014-ben Michelin-csillagot kaptak.
Sárközi Ákos nemcsak motiváló élettörténetét osztja meg, de bepillantást enged a konyhája falai közé is. Közel 50 fine dining fogás receptjét mutatja be nekünk, amelyekkel máshol nem találkozhatunk. Olyan ételekét, amelyekért séf lett.

 

Tények, életrajzok

 

A második világháború nagykönyve

 

Melyik csata hozott meghatározó fordulatot a szövetségesek számára a II. világháború végső kimenetelét illetően?

Miért történhettek meg a holokauszt szörnyűségei?

Hogyan járult hozzá a II. világháború az európai nagyhatalmak meggyengüléséhez, és miképp teremtett lehetőségeket új erőközpontok kialakulásához?

A második világháború nagykönyve közérthető, olvasmányos stílusban ad szakszerű válaszokat sok egyéb kérdésre is, sokoldalúan rávilágítva az események politikai, stratégiai és technológiai hátterére. Számos képpel, grafikonnal és egyéb ábrával illusztrálva mutatja be a világtörténet eme fájdalmas, ugyanakkor heroikus időszakát, hogy átfogó képet kapjunk, hol, mikor, mi, miért és hogyan történt.

A vizuálisan is megragadó, lényegre törő kiadvány különösen hasznos azoknak a diákoknak is, akik a téma iránt jobban érdeklődnek. Mindemellett a könyv izgalmas részletekkel, újonnan feltárt összefüggésekkel szolgálhat a témában jártasabb olvasóknak, de még a korszakot mélyebben ismerő oktatóknak és kutatóknak is.

 

Mary Gabriel

Madonna

Madonna több mint popsztár. Amióta az 1980-as évek elején színre lépett, folyamatosan borzolja a kedélyeket, sorra dönti a tabukat, kísérletezik a legkülönfélébb műfajokkal és minden alkotásában megújul. Táncos, énekes, színész, zeneszerző, filmrendező, stílusikon, politikai és melegjogi aktivista, szókimondó feminista. Nem véletlenül nevezte Beyoncé az anyakirálynőnek: generációk ízlését és világlátását befolyásolta, nők millióinak tanította meg, hogyan vállalják fel a vágyaikat és a véleményüket.

Mary Gabriel lebilincselő memoárjában korunk egyik, ha nem a legnagyobb női bálványának életútját mutatja be a detroiti évektől a szupersztárrá válásig. A könyvet – amelynek megírását ötéves kutatómunka előzte meg – különösen izgalmassá teszi, hogy a szerző Madonna karrierjét nem popzenei vákuumban ábrázolja. Betekintést kapunk a különböző szubkultúrákba és azokba a társadalmi változásokba is, amelyek befolyásolták Madonna életszemléletét, alakították a személyiségét és meghatározták a kreativitását. Hogy aztán azzá a művésszé váljon, aki máig ható változásokat indított el a világban. Mert Madonna több mint popsztár.

 

Peter L.W. Osnos

Soros György: Egy teljes élet

 

Ha megkérdeznénk az embereket, hogyan jellemeznék Soros Györgyöt, valószínűleg különböző és látszólag ellentmondásos válaszokat kapnánk. Kicsoda valójában Soros György?

A magyar származású üzletember nemcsak a világ leggazdagabb embereinek, de a legnagyobb mecénásainak is egyike. Világszerte ismert politikai filantrópiájáról, progresszív gondolkodásáról, a nyílt társadalom érdekében tett erőfeszítéseiről, kereskedői és befektetői sikereiről, a sajtószabadság és a liberális demokrácia iránti elkötelezettségéről. Támogatja az LMBTQ-mozgalmakat, elszántan küzd a faji megkülönböztetés ellen, és mindig is határozottan kiállt a kommunizmussal, majd a kapitalista „fenyegetéssel” szemben. Jól ismert ugyanakkor a szélsőjobb fő ellenségeként is, a nacionalisták, populisták, autoriter rezsimek és antiszemiták folyamatos támadásainak célpontjaként. Hazánkban az Orbán-kormány alatt szitokszóvá vált a neve, és első számú közellenségként óriásplakátokon jelenítették meg, habár a szovjet birodalom összeomlása után Kelet-Európa, azon belül is Magyarország legfőbb pártfogójaként támogatta az ország demokratikus átalakítását, valamint európai uniós csatlakozását. Rendkívüli, sokrétű jellemét mindeddig egyetlen életrajz sem volt képes megragadni. Ebben az ambiciózus és őszinte könyvben Soros régi kiadója, Peter L. W. Osnos értelmiségiek, újságírók, tudósok, cégvezetők és nonprofit szervezetek vezetőinek írásait gyűjtötte össze, hogy teljes és árnyalt képet alkothassunk Soros Györgyről. E nézőpontok kaleidoszkópján keresztül érzékletes portré rajzolódik ki e figyelemre méltó ember egyedülálló hatásáról.

 

Könyvek feltöltődéshez, önmagunk megismeréséhez

 

Maaret Kallio

A remény ereje

 

Miért fontos elfogadnunk, hogy a kiszolgáltatottság érzése az élet része?
Milyen módszerek segíthetnek arra fókuszálni, amit valóban irányítani tudunk?
Hogyan ismerjük fel és értékeljük a jót az életünkben?

Napjainkban számtalan külső bizonytalanság és állandó változások közepette kell megtaláljuk életünkben az egyensúlyt. Maaret Kallio finn kognitív pszichológus, szexuálterapeuta és mindfulness coach szemléletes példákon és átfogó kutatási eredményeken keresztül világít rá, hogyan lehetünk reziliensek finn módra, árnyalt látásmóddal szemlélve a világot, erőt merítve nemcsak a sikereinkből, de a nehézségekből is, valamint értékelve mindazt, amink van.
A szerző konkrét tanácsainak segítségével támogatóvá és türelmessé válhatunk másokkal és önmagunkkal szemben, és könnyebben elfogadjuk, hogy nem minden rajtunk múlik.

 

L.Stipkovits Erika

Még közelebb önmagunkhoz

 

Hogyan lehetnék végre boldog? Miképp dolgozhatom fel a saját és a családi traumáimat? Miért nem vagyok elég jó? Segíthet-e a „véletlen” és a spiritualitás? Miért nem tudok őszintén megnyílni?

L. Stipkovits Erika, az ismert szakpszichológus-pszichoterapeuta a Közelebb önmagunkhoz című kötetében megkezdett önismereti út folytatására hív minket. A bátor szembenézés, az érzelmeink és a gondolataink megélése után a személyiségfejlődés tágabb összefüggéseit vizsgálja. Bemutatja a transzgenerációs traumák és felmenőink sorsának személyiségünk alakulására gyakorolt hatását, a boldogság, az intimitás és a spiritualitás valódi természetét. Ezúttal is hatékony módszereket és fejlődési feladatokat kínál, továbbá terápiás esetein keresztül és a legfrissebb kutatási eredmények felhasználásával segíti az önismereti úton járókat. Végigvezet traumáink feldolgozásának, belső erőforrásaink felismerésének és önmagunk elfogadásának folyamatán, hogy még közelebb és közelebb kerülhessünk önmagunkhoz.

 

Douglas Stone – Sheila Heen

Köszönöm a visszajelzést!

 

Miért jelent kihívást, ha mások rólunk alkotott véleményével szembesülünk? Hogyan profitálhatunk a hanyagul odavetett megjegyzésekből és az átfogó éves értékelésből egyaránt? Miként azonosíthatjuk a zsigeri érzelmi reakcióinkat, amelyek gátolhatják a visszajelzések hasznosulását?

Elárasztanak minket a visszajelzések: a főnökeink, a kollégáink, a családtagjaink észrevételeket tesznek a teljesítményünkkel, a viselkedésünkkel vagy épp a megjelenésünkkel kapcsolatban. És ez így van jól, hiszen visszacsatolás nélkül nincs fejlődés – mégis rettegünk tőle, sőt gyakran elutasítóan reagálunk. A visszajelzések fogadásakor ugyanis két ellentétes emberi vágy kerül konfliktusba egymással: tanulni és fejlődni akarunk, ugyanakkor azt is szeretnénk, ha elfogadnának minket úgy, ahogy vagyunk.
A vállalatok hiába költenek évente milliókat arra, hogy kiképezzék a munkatársaikat, miként értékelhetik egymást hatékonyabban — attól még a feedback címzettjeiként nem változik a hozzáállásuk, és nem jól hasznosítják a visszajelzéseket. Douglas Stone és Sheila Heen korszakalkotó, az idegtudomány és a pszichológia legújabb eredményeit humorral és közérthető magyarázatokkal bemutató könyvükben ezt a feszültséget helyezik a középpontba. Praktikus tanácsaiknak és módszerüknek köszönhetően megtanulhatjuk, miként fogadjuk kíváncsisággal és kellő alázattal a jogos és építő jellegű javaslatok mellett a nem megfelelően adott visszajelzéseket is.

 

Danielle North

Napzáró meditációk

 

Az alvás értékes kincs: a pihenés, a regenerálódás és a megújulás ideje. Befolyásolja a koncentrációra, az alkotásra való képességünket, és a teljesítményünket a nap során. Fontos szerepet játszik a belső énünkkel való mély kapcsolat megerősítésében is az álmainkon keresztül. A kötetben található meditációk, relaxiációs gyakorlatok segítenek, hogy könnyebben ellazulhassunk, és az alvás pihentető energiájával ajándékoznak meg.
Danielle North meditációs facilitátor, sikeres coach több mint 15 éve, világszerte dolgozik együtt cégvezetőkkel. A Szünet – Hogyan tartsunk szünetet, mielőtt az élet kényszerítene rá? című sikerkönyv szerzője.

 

Carole Taylor

Asztrológia

 

A születési horoszkóp bolygói, házai és fényszögkapcsolatai térképet kínálnak önmagunkhoz. Szimbólumai körvonalazzák személyiségünket és temperamentumunkat, motivációinkat és vágyainkat, hajlamainkat és adottságainkat.
Ez a logikusan felépített, átfogó ismereteket nyújtó könyv megtanít a kulcsfontosságú alapelvekre és a születési képlet értelmezésére. Gyakorlati segítséget ad önmagunk, emberi kapcsolataink megértéséhez és az életünket alapvetően meghatározó döntéseinkhez, amilyen a munkahelyváltás vagy a családalapítás.
Az asztrológia segítségével nyert önismeret az egyik leghatékonyabb titkos fegyverünkké válhat, amellyel elérhetjük a céljainkat, hitelesen élhetünk, és megtalálhatjuk a boldogság ránk szabott változatát.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >