Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Bedőlő hitelek - elárverezik a házakat? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. július 25.

ImageMit tehet az ember, ha elveszíti munkahelyét, az árak az áfa-emelés miatt (is) rohamosan kúsznak felfelé, a hitelek törlesztő részletei pedig majdnem a duplájára dagadnak? Megoldást keresve leül a párjával, akivel hosszasan tologatják a kiadásokat és a bevételeket képzeletbeli listájukon, majd kétségbeesetten néznek maguk elé. Az egyenlet ugyanis mínuszos előjelű végeredményt sugall.

 

Több tízezer magyar polgár fél e jelen pillanatban attól, hogy elárverezik a házát, mert nem tudja fizetni a törlesztő részleteket. A bankok erre-arra hivatkozva (előszeretettel a „válságra”…) felemelték a kamatokat, ami a magyar polgárok fillérre (pontosabban: már „ötforintosra”) kiszámolt havi mérlegét igencsak megzavarja.

A legtöbb cégnél vagy elbocsátották az alkalmazottak egy részét – mivel csökkenteni kellett a gyártó-kapacitást -, vagy bevezették a négy napos munkarendet, s ezzel egyidőben a fizetéseket is csökkentették 20 %-kal. A pénz tehát egyre kevesebb, a kiadások pedig nőnek és nőnek.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Bakonyi Istvánnak például tavaly nyáron családi okok miatt fel kellett vennie egy 13 millió forintos hitelt. Az első hónapban még csak 112.000 forintot kellett törlesztenie, majd a forint ingadozására hivatkozva a bank egyre feljebb emelte ezt az összeget, s volt olyan hónap, amikor 168.000 forintos csekket kellett feladnia!

„Az a baj, hogy a bankok nem veszik figyelembe, hogy az emberek milyen nehéz helyzetbe kerültek.” – mondta a népszerű irodalmár, aki egyébként egy főiskolán tanít. Elárulta, hogy régen vett már fel kisebb hiteleket – például autóvásárlásra -, de ilyen mértékű törlesztés-növekedést még soha sem tapasztalat. Úgy véli, hogy a hitelek többsége hamarosan be fog dőlni, s kérdéses, hogy a bankok hogyan oldják majd meg a problémát. Most azon töpreng, hogy haladékot kér a pénzintézettől, bár már ebben sem bízik, mivel az életkora miatt nagy valószínűséggel negatívan bírálnák el a kérelmét.

Panaszait hallva statisztikát készítettünk Fejér megyében. Ebből az derült ki, hogy óriási mértékű az eladósodás (főként a banki részletek rohamos növekedése és az egyre nagyobb munkanélküliség miatt) – és a kétségbeesés. Az emberek bizonytalanságban élnek és nem bíznak abban, hogy a kormány segíteni fog rajtuk…

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >