Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Lendületes táncos léptekkel indította az újévet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Lendületes táncos léptekkel indította az újévet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK, ARSO   
2024. január 02.
Bécs aranykorát és az amerikai kontinens sajátos hangulatát idéző dallamok csendültek fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újévi koncertjén a Vörösmarty Színházban. A teltházas zenés évindító ismét számos meglepetést tartogatott.

 

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar felhőtlen kikapcsolódást ígérő műsorral várta a zenebarátokat a 2024-es esztendő első napján. A Vörösmarty Színházban hétfőn este Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója köszöntötte a közönséget. Számos üzenete van annak, hogy ennyien vagyunk az újévi koncerten - mondta Ruff Tamás. Az egyik, hogy egészségesen együtt lehetünk és zenével köszönthetjük az új esztendő első napját. Ugyancsak zenével búcsúztattuk a 2023-as évet ugyanezen a színpadon, a Vörösmarty Színházban, és kívánom mindenkinek, hogy 2024-ben is sok szép koncertélményben legyen része!

Dr. Cser-Palkovics András polgármester újévi köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy hagyománnyá vált Székesfehérváron e koncert. Nagyon fontos, hogy együtt, békességben, nyugalomban indíthatjuk el az új esztendőt, ami sajnos nem mindenhol van így a világban - kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. „Remélem, az elmúlt néhány napban mindenkinek volt lehetősége egy kicsit pihenni, szeretteivel tölteni néhány békés napot. A jövőt illetően bízom abban, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb lesz majd az idei esztendő, hiszen egy évvel ezelőtt, télen két hónapra be kellett zárni a színház épületét. Idén ez nem lesz így, és jöhetünk koncertekre, színházi előadásokra, balettre a következő hetekben is. Békés, boldog új esztendőt kívánok minden fehérvári polgárnak!"

A köszöntőt követően a város polgármestere kezébe vette a karmesteri pálcát, majd a pódiumra fellépve intésére csendült fel a Karnevál-nyitány a zenekar előadásában. Dvořák fergeteges lendületű művének első néhány taktusát követően dr. Cser-Palkovics András átadta a vezénylést a zenekar művészeti vezetőjének, Dobszay Péter Junior Prima Díjas karmesternek. A nyitány után - az újévi hangverseny hagyományaihoz híven - Bécs aranykorának andalító táncmuzsikájából kapott színes válogatást a közönség. Ifjabb Johann Strauss örökzöld melódiái mellett ezúttal az ugyancsak neves osztrák zenészcsaládból származó ifj. Joseph Hellmesberger izgalmas kompozíciója, a Danse diabolique is felcsendült. A második félidőben az amerikai kontinens sajátos hangjaival, karaktereivel és hangulataival találkozhatott a hallgatóság: Bernstein életvidám, csillogó Candide-nyitánya után Dél-Amerika hol andalítóan dallamos, hol vérforralóan tüzes táncaiból szólaltat meg néhányat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

A Vörösmarty Színházban megrendezett koncert házigazdája Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész volt. A közönség véget nem érő tapssal köszöntötte a fehérvári művészeket, akik három ráadással zárták műsorukat.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >